Żelazo - dlaczego jest dla nas tak ważne?
Żelazo jest jednym z niezbędnych mikroelementów, które są bardzo potrzebne w procesach metabolicznych organizmu. Jest niezbędne dla prawie wszystkich żywych organizmów, czyli konieczne i musi być pobierane z pożywienia. Bierze udział w wielu ważnych reakcjach biochemicznych w naszym organizmie. Niedobór żelaza może mieć negatywny wpływ na ogólną kondycję organizmu, a nawet prowadzić do niedokrwistości (anemii).
Przyjrzyjrzyjmy się znaczeniu i roli żelaza w organizmie. Z jakich źródeł można suplementować żelazo i co można wykorzystać do promowania wchłaniania? Następnie poznaj negatywne skutki niedoboru żelaza i sposoby zapobiegania mu.
Żelazo i jego funkcje w organizmie
Żelazo jest jednym z niezbędnych pierwiastków naszego organizmu. W organizmie człowieka znajduje się około 3-5 g żelaza.5 Bierze ono udział w bardzo ważnych procesach metabolicznych, takich jak transport tlenu, energetyka komórkowa, różne reakcje enzymatyczne czy synteza DNA.
1.) 2/3 całkowitej ilości żelaza jest związane w hemoproteinach takich jak hemoglobina, mioglobina i enzymy hemowe.2.5
- Hemoglobina jest pigmentem krwi, który znajduje się w czerwonych krwinkach. Funkcją czerwonych krwinek jest transport tlenu do wszystkich komórek ciała i jest niezbędna do oddychania.
- Mniejsza ilość znajduje się również w myoglobinie. Białko to pomaga dostarczać tlen do mięśni , co pomaga energetyzować organizm, zmniejszając tempo zmęczenia i wyczerpania.
- Część ta znajduje się również w , które biorą udział w różnych reakcjach biochemicznych w komórkach (na przykład synteza ATP, ochrona antyoksydacyjna przed rodnikami)
2.) 26% jest przechowywane w białkach niehemowych = transferynie, ferrytynie i hemosyderynie.Białka te mają żelazo związane z nimi w postaci Fe3+, tworząc magazyn awaryjny żelaza we krwi. W razie potrzeby przenosi żelazo do niektórych tkanek. Na przykład bierze udział w biosyntezie hormonów steroidowych, kolagenu, karnityny i neuroprzekaźników.
3). Pozostały 1% to żelazo związane w kompleksie z siarką (FeS).Kompleksy te są bardzo ważne dla aktywności enzymów biorących udział w reakcjach biochemicznych w organizmie.5
Znaczenie żelaza w organizmie:
- przyczynia się do przenoszenia tlenu do tkanek, co jest ważne dla prawidłowego funkcjonowania i wzrostu tkanek, pracy serca, a także prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i funkcji poznawczych
- Poprawia odporność i odporność na obce patogeny
- Zmniejsza zmęczenie i wyczerpanie
- Pomaga tworzyć energię - ATP - poprzez transfer elektronów w łańcuchu naszego układu oddechowego
- Uczestniczy w procesie podziału komórek
W ciągu dnia tracimy około 1 mg żelaza. Wyższe zapotrzebowanie na żelazo jest ważne głównie podczas menstruacji, ciąży lub karmienia piersią, kiedy straty mogą sięgać do 2 mg. Dlatego zalecana ilość spożywanego żelaza różni się w zależności od konkretnego okresu życia.
Formy żelaza
Żelazo występuje w dwóch formach i jest zdolne do zmiany tych form:
- Trójwartościowe = niehemowe (oznaczane Fe3+) występuje głównie w źródłach roślinnych w postaci różnych związków chemicznych. Ta forma żelaza jest słabiej wykorzystywana przez organizm, a jej przyswajalność wynosi tylko około 5%.
- 2+)jest składnikiem hemoglobiny (pigmentu krwi) i mioglobiny, a jego typowym źródłem jest żywność pochodzenia zwierzęcego. Bardziej krwiste części, takie jak jelita, głównie wątroba, zawierają najwięcej żelaza. Żelazo dwuwartościowe może być znacznie lepiej i łatwiej wykorzystywane przez organizm. Dlatego wchłanianie wynosi około 20 - 35%.11
Żelazo w diecie
Bogatym źródłem żelaza są pokarmy pochodzenia zwierzęcego, takie jak czerwone mięso, drób i owoce morza.1
Wchłanianie żelaza
Na wchłanianie i późniejsze wykorzystanie żelaza wpływają nie tylko czynniki biologiczne, takie jak stan zdrowia danej osoby, ale także forma spożywanego żelaza. Nawet jeśli dostarczymy organizmowi wystarczającą ilość żelaza z diety roślinnej, może ono zostać wykorzystane w mniejszym stopniu niż z diety zwierzęcej. Dlatego wegetarianom i weganom zaleca się spożywanie do 1,8 razy więcej żelaza.13
- Podwójne żelazo hemowejest łatwiej wykorzystywane przez organizm, ponieważ nie wymaga żadnej reakcji chemicznej do wchłonięcia. Jest wchłaniane bezpośrednio w jelicie cienkim.
- Forma niehemowa musi zostać przekształcona w żołądku w formę hemową. Konwersja jest powodowana przez kwas solny wraz z kwasem askorbinowym i kwasem cytrynowym.1,2,4
Procesy fermentacji żywności, takie jak kiełkowanie lub zakwaszanie chleba, mogą pomóc poprawić biodostępność i wchłanianie do organizmu. Ponadto, jednoczesne przyjmowanie witaminy C i kwasów organicznych.11,14Z drugiej strony, niektóre substancje mogą tworzyć związki z żelazem, z których żelazo nie może zostać uwolnione.13
- Substancje te można znaleźć na przykład w herbacie, kawie, orzechach, warzywach, owocach i żywności o wysokiej zawartości błonnika. Jedna filiżanka kawy lub herbaty może zmniejszyć całkowitą resorpcję żelaza nawet o 75%.
- Większe dawki fosforu i wapnia mogą zmniejszyć resorpcję.13
- Kationy niektórych metali, które są w nadmiarze w organizmie, zwłaszcza cynk, mangan, kobalt, również działają jako blokery.4,7,8
- Niektóre leki zmniejszają ilość kwasu żołądkowego, a tym samym zmniejszają wchłanianie żelaza.
Niedobór żelaza i jego przyczyny
Niedobór żelaza jest najbardziej rozpowszechnionym na świecie problemem w żywieniu.Może być spowodowany złym składem diety lub spożywaniem wyłącznie diety roślinnej. Zwiększone zapotrzebowanie występuje w stanach dużej utraty przez krwawienie lub podczas ciąży. Wchłanianie żelaza może być również zmniejszone z powodu niektórych chorób zakaźnych lub przewlekłego stanu zapalnego. Czynniki ryzyka niedoboru żelaza mogą obejmować nieodpowiednie spożycie mięsa lub innych pokarmów bogatych w żelazo.9 Negatywnych skutków zdrowotnych można uniknąć w większości przypadków dzięki wysokiej jakości i zbilansowanej diecie, głównie pochodzenia zwierzęcego. Możliwe jest promowanie wchłaniania do organizmu poprzez jednoczesne spożywanie witaminy C. Ponadto wskazane jest włączenie suplementów, które są wysoce przyswajalne i użyteczne ze względu na biologicznie aktywną formę żelaza.14Objawy niedoboru mogą obejmować zmęczenie, osłabienie, brak apetytu, zaburzenia koncentracji, obniżoną funkcję odpornościową, zapalenie języka i kącików ust oraz zaburzenia termoregulacji.10
Główne przyczyny niedoboru żelaza:
- Utrata krwi (podczas operacji, poważnego urazu lub przy regularnym oddawaniu krwi)
- Silne lub przedłużające się miesiączki
- Zwiększone zapotrzebowanie organizmu (u sportowców, podczas ciąży i laktacji)
- Dieta wegetariańska/wegańska lub niezrównoważona dieta bez wystarczającego spożycia pokarmów pochodzenia zwierzęcego
- Zaburzenia odżywiania i choroby przewodu pokarmowego (choroba Crohna, zanikowe zapalenie błony śluzowej żołądka)
- zaburzenia wchłaniania żelaza po operacji przewodu pokarmowego (np. resekcji żołądka lub jelit)
- nowotwory
Większy niedobór żelaza prowadzi do niższej liczby czerwonych krwinek i niższej zawartości hemoglobiny w czerwonych krwinkach. Niewystarczające spożycie żelaza jest częstą przyczyną niedokrwistości syderoplastycznej. Według Światowej Organizacji 21,1% kobiet w wieku rozrodczym 15-49 lat cierpi na niedobór żelaza. Niedokrwistość jest również bardzo częstym stanem w ciąży, występującym u do 75% kobiet w ciąży.2,3 Typowym objawem niedokrwistości jest apatia, widoczna bladość, opóźnienie wzrostu i zmiany w morfologii krwi.7 W czasie ciąży zaopatrzenie płodu w tlen i składniki odżywcze może być słabe. Istnieje zwiększone ryzyko niewydolności serca i może wystąpić przedwczesny poród lub niska waga urodzeniowa.
Najczęstsze objawy niedoboru żelaza
- zmęczenie, osłabienie, bladość
- brak tchu
- ból głowy, zawroty głowy
- Zniszczone włosy i łamliwe paznokcie
- Pęknięte rogi
- Zimne dłonie i stopy
- Zaburzona odporność
Co z tego wyciągnąć?
- Bierze udział w wielu reakcjach metabolicznych od układu oddechowego po prawidłowe funkcjonowanie mięśni.
- Chociaż możemy przyjmować duże ilości żelaza z pożywieniem, może to nie wystarczyć. Na wchłanianie żelaza może wpływać wiele czynników (forma żelaza, różne choroby, aktywność fizyczna...)
Dlatego wprowadzamy nasz nowy produktIRON COMPLEX
Jest to unikalna formuła dobrana tak, aby zapewnić maksymalne działanie.Najlepsze formy użytkowe są reprezentowane w kompleksie:
- Liposomalna witamina C- poprawia wchłanianie żelaza
- Folian metylu = biologicznie aktywna i naturalnie występująca forma kwasu foliowego, która jest również bardzo ważna dla procesów metabolicznych wymienionych powyżej
- Methyl B12 = wraz z żelazem i metylofolianem przyczynia się do zmniejszenia zmęczenia i wyczerpania oraz wzmacnia układ odpornościowy.
- Dong quai, czyli Dzięgiel chiński = stymuluje krążenie, łagodzi ból, wzmacnia odporność i jest często poszukiwany w celu wspierania ogólnego zdrowia kobiet
- Bisglicynian magnezu = najlepiej wykorzystywana forma magnezu
Ta silna mieszanka pozytywnie wpływa na procesy metaboliczne organizmu.
- Zmniejsza poziom zmęczenia i wyczerpania
- Wspiera funkcjonowanie układu nerwowego
- Wspiera regenerację i funkcjonowanie mięśni
- Przyczynia się do produkcji czerwonych krwinek i transportu tlenu w organizmie
- Przyczynia się do prawidłowego metabolizmu energetycznego
- Pozytywnie wpływa na układ odpornościowy
Lucie Voráčková
- SALIM-UR-REHMAN, HUMA N, OMER MT, SHAH WH. Skuteczność diet wzbogaconych żelazem niehemowym: przegląd. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 2010.
- LOPEZ A, CACOUB P, MACDOUGALL I C, PEYRIN-BIROULET L.Iron deficiency anaemia. The Lancet 2016.
- RONDINI, K. A.,et al. National Mandatory Grain Fortification Legislation Decreases Anemia Prevalence Among Non-Pregnant Women of Reproductive Age: Findings from Multiple Demographic and Health Surveys. The Journal of Nutrition, 2022.
- BECHAUX J, DE LA POMELIE D, THERON L, SANTE-LHOUTELLIER V, GATELLIER P.Katalizowana żelazem chemia w przewodzie pokarmowym: Mechanizmy, kinetyka i konsekwencje. A review. Food Chemistry 2018.
- SEDLÁČKOVÁ, T.; RACEK, J.Metabolizm żelaza i jego regulacja. Clinical Biochemistry and Metababolism, 2009.
- SOCIAL, FOR NUTRITION. Wartości referencyjne spożycia składników odżywczych. Wydanie. Praga: Výživaservis sro, 2011.
- MAHAN, L. K...,et al. Krause's food, nutrition, & diet therapy. Philadelphia: Saunders, 2004.
- ŽOUREK, M., et al. Przegląd metabolizmu żelaza w odniesieniu do praktyki klinicznej. Diabetologia, Metabolizm, Endokrynologia i Żywienie, 2007.
- HRONEK, M., et al. Niedobór żelaza - źródła pokarmowe, zalecane dzienne spożycie, suplementacja żelaza. Farmacja Praktyczna, 2021.
- NUTRITION . Żelazo.[Online]Society for Nutrition. 2006.
- MELINA, V.; CRAIG, W.; LEVIN, S. Stanowisko Akademii Żywienia i Dietetyki: diety wegetariańskie. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 2016.
- HALLBERG L, et al. Przewidywanie wchłaniania żelaza w diecie: algorytm obliczeniowy. American Journal of Clinical Nutrition. 2007.
- KVASNICKOVÁ, A.Dietary Factors Affecting Iron Absorption. Food Sci¬ ence and Nutrition, 2000.
- BRANČÍKOVÁ, D, et al. Jak wpływać na anemię poprzez dietę. Medycyna Wewnętrzna w Praktyce, 2012.
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.