Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Witamina C

Klasyfikacja:
Další názvy:
Kwas askorbinowy, kwas askorbinowy
Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie i jest silnym przeciwutleniaczem. Kwas askorbinowy jest najczystszą formą witaminy C. Jest to najbardziej biodostępna forma i jest łatwo wchłaniana przez krew. Występuje w dużych ilościach w owocach i warzywach. Nadmierne ilości witaminy są wydalane z moczem. Osoby chore powinny przyjmować większe ilości, aby przyspieszyć postęp choroby.
Witamina C występuje najobficiej w owocach dzikiej róży, truskawkach, warzywach takich jak jarmuż, kapusta, papryka i chrzan, a także w owocach cytrusowych.

Witamina C ma działanie antyoksydacyjne, gdzie broni organizm przed szkodliwymi rodnikami. Wspomaga układ odpornościowy, łagodząc objawy przeziębienia i skracając czas jego trwania. Regeneruje tkanki. Chroni przed chorobami serca, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Wspomaga wchłanianie żelaza, dlatego warto przyjmować suplementy żelaza.

Niedobór witamin objawia się zmęczeniem, osłabieniem mięśni, bólem stawów i krwawieniem dziąseł.

Zalecane dawkowanie jest następujące:
Dzieci

0-6 miesięcy: 40 mg
7-12 miesięcy: 50 mg
1-3 lata: 15 mg
4-8 lat: 25 mg
9-13 lat: 45 mg
chłopcy 14-18 lat: 75 mg
dziewczęta 14-18 lat: 65 mg

dorośli

kobiety powyżej 19 lat: 75 mg
kobiety w ciąży: 85 mg
kobiety w okresie laktacji: 120 mg
mężczyźni powyżej 19 roku życia: 90 mg

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Hartowanie: naturalny sposób na poprawę zdrowia
Hartowanie: naturalny sposób na poprawę zdrowia
Hartowanie staje się coraz bardziej popularne ze względu na swój pozytywny wpływ na zdrowie i ogólne samopoczucie. Ten naturalny sposób na wzmocnienie organizmu polega na regularnej ekspozycji na chłodniejsze warunki, co aktywuje mechanizmy adaptacyjne i przynosi szereg korzyści.
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?