Mangan
Klasyfikacja:
Mangan jest minerałem śladowym, który jest potrzebny naszemu organizmowi w niewielkich ilościach. Mangan jest przechowywany w organizmie, w szczególności w nerkach, wątrobie, trzustce i kościach.
Mangan można znaleźć w żywności, takiej jak płatki owsiane, warzywa liściaste, rośliny strączkowe i fasola.
Mangan ma działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. W organizmie jest częścią wielu procesów enzymatycznych, przyczynia się do budowy kości i poprawia gęstość kości wraz z innymi witaminami i minerałami. Może zmniejszać ból w chorobie zwyrodnieniowej stawów, w której dochodzi do utraty i przebudowy chrząstki stawowej. Pomaga regulować poziom cukru we krwi. Zmniejsza częstość występowania napadów padaczkowych. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mózgu i całego układu nerwowego. Poza tym mangan jest ważny dla prawidłowego wchłaniania witaminy C i E, wspomaga metabolizm składników odżywczych. Zmniejsza objawy PMS w połączeniu z wapniem. Wspiera zdrowie tarczycy, jest niezbędny do produkcji tyroksyny. Wspomaga gojenie się ran.
Niedobór manganu jest rzadki, ale może powodować podwyższony poziom lipidów i początek miażdżycy naczyń krwionośnych, która odkłada tłuszcze i inne substancje w ścianach naczyń krwionośnych.
Mangan można znaleźć w żywności, takiej jak płatki owsiane, warzywa liściaste, rośliny strączkowe i fasola.
Mangan ma działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. W organizmie jest częścią wielu procesów enzymatycznych, przyczynia się do budowy kości i poprawia gęstość kości wraz z innymi witaminami i minerałami. Może zmniejszać ból w chorobie zwyrodnieniowej stawów, w której dochodzi do utraty i przebudowy chrząstki stawowej. Pomaga regulować poziom cukru we krwi. Zmniejsza częstość występowania napadów padaczkowych. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mózgu i całego układu nerwowego. Poza tym mangan jest ważny dla prawidłowego wchłaniania witaminy C i E, wspomaga metabolizm składników odżywczych. Zmniejsza objawy PMS w połączeniu z wapniem. Wspiera zdrowie tarczycy, jest niezbędny do produkcji tyroksyny. Wspomaga gojenie się ran.
Niedobór manganu jest rzadki, ale może powodować podwyższony poziom lipidów i początek miażdżycy naczyń krwionośnych, która odkłada tłuszcze i inne substancje w ścianach naczyń krwionośnych.
Blog
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.