Cynk
Klasyfikacja:
Cynk jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym. W ludzkim organizmie cynk znajduje się w mięśniach, kościach, wątrobie, gruczole sutkowym, oczach, prostacie i jądrach. Niewielka ilość cynku jest niezbędna, aby organizm mógł magazynować jego nadmiar, dlatego ważne jest regularne uzupełnianie cynku w diecie lub w postaci suplementów.Cynk powinien być uzupełniany w diecie w sposób ciągły, nie zaleca się przyjmowania nagłych dużych ilości, ponieważ może to powodować bóle brzucha i głowy, nudności, biegunkę.
Cynk znajduje się w czerwonym mięsie, rybach, owocach morza, fasoli, orzechach, zbożach i produktach mlecznych.
Jest to minerał, który jest bardzo ważny dla ludzkiego organizmu, ponieważ jest zaangażowany w wiele funkcji w ludzkim ciele i pomaga aktywować setki enzymów. Jest zaangażowany w układ odpornościowy i wpływa na metabolizm węglowodanów i białek.
Niedobór cynku może powodować krótkowzroczność, brak apetytu, biegunkę i nudności, obniżoną odporność, zmniejszone libido, słabe funkcje narządów rozrodczych, wypadanie włosów, uszkodzenia paznokci i skóry (trądzik, egzema), powolne gojenie się ran, może spowolnić postęp porodu.
Zalecane spożycie cynku to:
1-8 lat: 3-5 mmg
9-13 lat: 8 mmg
14 lat i więcej:
Mężczyźni: 11 mmg
Kobiety: 8 mmg (z wyjątkiem 14-18 lat: 9 mmg)
Kobiety w ciąży i karmiące: 11-13 mmg.
Nie każda forma cynku jest jednak dobrze wchłaniana. Najlepiej wchłaniany jest bisglicynian cynku. Jego wchłanialność wynosi 60-70% w porównaniu do nieorganicznych form tego minerału, gdzie około 10% dostaje się do organizmu, a reszta jest wydalana przez organizm bez korzyści. Poza tym, podobnie jak inne chelatowane minerały, nie podrażnia żołądka. Wszystko to wynika z faktu, że cynk jest uzupełniany tak zwanymi czynnikami chelatującymi. Są to związki, które wiążą się z jonami metali (takimi jak cynk), tworząc stabilny, rozpuszczalny w wodzie produkt, który może być łatwo wchłaniany przez organizm. Chelatowany cynk składa się z dwuwartościowych jonów cynku związanych z dwiema cząsteczkami glicyny.
Cynk znajduje się w czerwonym mięsie, rybach, owocach morza, fasoli, orzechach, zbożach i produktach mlecznych.
Jest to minerał, który jest bardzo ważny dla ludzkiego organizmu, ponieważ jest zaangażowany w wiele funkcji w ludzkim ciele i pomaga aktywować setki enzymów. Jest zaangażowany w układ odpornościowy i wpływa na metabolizm węglowodanów i białek.
Niedobór cynku może powodować krótkowzroczność, brak apetytu, biegunkę i nudności, obniżoną odporność, zmniejszone libido, słabe funkcje narządów rozrodczych, wypadanie włosów, uszkodzenia paznokci i skóry (trądzik, egzema), powolne gojenie się ran, może spowolnić postęp porodu.
Zalecane spożycie cynku to:
1-8 lat: 3-5 mmg
9-13 lat: 8 mmg
14 lat i więcej:
Mężczyźni: 11 mmg
Kobiety: 8 mmg (z wyjątkiem 14-18 lat: 9 mmg)
Kobiety w ciąży i karmiące: 11-13 mmg.
Nie każda forma cynku jest jednak dobrze wchłaniana. Najlepiej wchłaniany jest bisglicynian cynku. Jego wchłanialność wynosi 60-70% w porównaniu do nieorganicznych form tego minerału, gdzie około 10% dostaje się do organizmu, a reszta jest wydalana przez organizm bez korzyści. Poza tym, podobnie jak inne chelatowane minerały, nie podrażnia żołądka. Wszystko to wynika z faktu, że cynk jest uzupełniany tak zwanymi czynnikami chelatującymi. Są to związki, które wiążą się z jonami metali (takimi jak cynk), tworząc stabilny, rozpuszczalny w wodzie produkt, który może być łatwo wchłaniany przez organizm. Chelatowany cynk składa się z dwuwartościowych jonów cynku związanych z dwiema cząsteczkami glicyny.
Zatem bisglicynian cynku jest idealną formą w leczeniu niedoboru cynku. Ta chelatowa forma cynku jest nie tylko wysoce użyteczna przez organizm, ale jest także przyjazna dla przewodu pokarmowego, gdzie w porównaniu do innych użytecznych form nie powoduje nudności na czczo, które są związane z niskim poziomem HCL w żołądku. Niski poziom kwasu solnego dotyczy większości populacji i byliśmy tego świadomi podczas projektowania składu.
Bisglicynian cynku jest również jedyną formą cynku, na której wchłanianie mniejszy wpływ ma obecność fitynianów w diecie. Fityniany to substancje zawarte w zbożach i soi, które hamują wchłanianie cynku. Dieta bogata w fityniany może być szczególnie ważna dla wegan, dlatego powinni oni preferować tę formę cynku.
Bisglicynian cynku jest formą cynku w naszym BrainMax Zinc Complex. synergiczne połączenie wysoce biodostępnej formy cynku, selenu i miedzi. Każda kapsułka zawiera 15 mg pierwiastkowego cynku, 1 mg miedzi i 490 mg organicznej kurkumy. Cynk w postaci bisglicynianu cynku jest najlepiej przyswajalną formą przez organizm, a w połączeniu z miedzią w postaci cytrynianu dodatkowo zwiększa jego przyswajalność.
Bisglicynian cynku jest formą cynku w naszym BrainMax Zinc Complex. synergiczne połączenie wysoce biodostępnej formy cynku, selenu i miedzi. Każda kapsułka zawiera 15 mg pierwiastkowego cynku, 1 mg miedzi i 490 mg organicznej kurkumy. Cynk w postaci bisglicynianu cynku jest najlepiej przyswajalną formą przez organizm, a w połączeniu z miedzią w postaci cytrynianu dodatkowo zwiększa jego przyswajalność.
Cynk wspiera układ odpornościowy, równowagę hormonalną, płodność, zdrowie kości i wreszcie w połączeniu z miedzią chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
Selen w swojej najbardziej biodostępnej formie (metionina selenu) przyczynia się do utrzymania włosów i paznokci, prawidłowego funkcjonowania tarczycy, prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Aby wzmocnić efekty, użyliśmy bio kukurydzy w ilości prawie pół grama zamiast powszechnie stosowanych wypełniaczy balastowych. Produkt nie zawiera żadnych substancji balastowych, a dzięki roślinnym kapsułkom jest odpowiedni dla wegan.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?