Zielona herbata bezkofeinowa
Zielona herbata bezkofeinowa ma kilka zalet w porównaniu z herbatą kofeinową i jest korzystna dla osób wrażliwych na kofeinę. Zielona herbata pochodzi z liści rośliny Camellia sinensis. Istnieją 4 procesy stosowane do usuwania kofeiny - 2 rozpuszczalniki chemiczne octan etylu i chlorek metylenu, następnie stosuje się dwutlenek węgla, a ostatni proces wykorzystuje gorącą wodę. Procesy te usuwają również niektóre przeciwutleniacze. Żaden z tych procesów nie skutkuje całkowitym pozbawieniem herbaty kofeiny. Aby herbata została uznana za bezkofeinową, musi być pozbawiona 98% kofeiny. Zawiera flawonoidy (katechinę), l-teaninę. Ma właściwości przeciwutleniające, poprawia pamięć i pomaga rozkładać tłuszcz.
Procesy usuwania kofeiny:
Octan etylu:Liście są moczone w wodzie w celu uwolnienia kofeiny i innych związków, następnie liście są oddzielane od wody, gdzie dodaje się octan etylu w celu wchłonięcia kofeiny. Na koniec liście są ponownie umieszczane w wodzie, aby ponownie wchłonąć składniki odżywcze herbaty. Skutki uboczne: problemy z wątrobą, układem nerwowym i oddechowym.
Dwutlenek węgla: Liście są moczone w roztworze dwutlenku węgla, który uwalnia kofeinę. Liście są oddzielane od roztworu, odfiltrowując kofeinę za pomocą węgla aktywnego. Liście są ponownie zanurzane w roztworze, aby ponownie wchłonąć składniki odżywcze herbaty.
Gorąca woda:Liście są moczone w gorącej wodzie, gdzie kofeina jest szybko rozpuszczana, co pozwala na jej usunięcie, ale składniki odżywcze zostają zachowane.