Zapalenie płuc
Klasyfikacja:
Další názvy:
zapalenie płuc
Zapalenie płuc jest ostrym lub przewlekłym stanem zapalnym. Jest to obrzęk (zapalenie) tkanki w płucach lub obu płucach. Zazwyczaj jest spowodowane infekcją bakteryjną lub wirusową. która jest wywoływana na przykład przez Streptococcus pneumoniae, Haemophillus influenzae, Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae. Istnieją również różne wirusy (np. wirus grypy). Nasilenie zapalenia płuc może wahać się od łagodnego do zagrażającego życiu. Jest ono najcięższe u niemowląt i małych dzieci, osób powyżej 65 roku życia oraz osób z problemami zdrowotnymi lub osłabionym układem odpornościowym.
- Ból w klatce piersiowej podczas oddychania lub kaszlu.
- Dezorientacja lub zmiany świadomości (u dorosłych w wieku 65 lat i starszych).
- Kaszel, który może powodować wydzielanie śluzu.
- Zmęczenie.
- Gorączka, pocenie się i dreszcze.
- Niższa niż normalnie temperatura ciała (u osób dorosłych w wieku powyżej 65 lat i osób z osłabionym układem odpornościowym).
- Nudności, wymioty lub biegunka.
- Zawroty głowy.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?