Yacon
Jest to wieloletnia roślina, która wykorzystuje swój bulwiasty korzeń i liście. Korzeń yacon jest stosowany w postaci syropu, proszku, który jest stosowany jako substytut cukru, ponieważ zawiera fruktooligosacharydy, które są niestrawną formą fruktozy.Jest również spożywany na surowo. Yacon pochodzi z obu Ameryk, ale ze względu na swoją bezpretensjonalność może być uprawiany również tutaj. Liście zawierają szereg związków organicznych i są wykorzystywane do produkcji herbaty i syropu. Zawiera potas, wapń, fosfor, błonnik, prebiotyki, fruktozę, glukozę i sacharozę. Yacon ma zdolność regulowania poziomu cukru we krwi i cholesterolu LDL: obniża poziom trójglicerydów i lipoprotein o niskiej gęstości, pomaga w utracie wagi, obniża ciśnienie krwi: ze względu na wysoki poziom potasu, który rozluźnia naczynia krwionośne, ma pozytywny wpływ na wątrobę, wzmacnia układ trawienny: zmniejsza zaparcia i wzdęcia, wzmacnia układ odpornościowy i poprawia wchłanianie minerałów.