Wysiew grochu
Groch to jednoroczna roślina pnąca należąca do rodziny roślin strączkowych. Jest to roślina uprawna, która jest uprawiana od wczesnej epoki kamienia. Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej. Obecnie rośnie na południu Europy i na południowym wschodzie Azji. Groch ma białe kwiatostany, które są następnie zastępowane przez owoce, które są strąkami. Wewnątrz znajdują się nasiona - groch. Dla ludzi groch jest ważną rośliną uprawną, nie tylko z historycznego punktu widzenia, ale przede wszystkim ze względu na swoje wartości odżywcze. Groch zawiera najwyższy procent białka, dlatego powinien być częścią diety sportowców i dzieci w okresie rozwoju. Pod względem zawartości białka groch dorównuje mięsu, ale oprócz wysokiej wartości białkowej zawiera również cukry i dużą ilość błonnika. Dlatego oczyszcza jelita z toksycznych substancji. Zawiera między innymi minerały takie jak żelazo, fosfor, potas i magnez.
Wyciąg z grochu stosowany jest w kosmetyce w celu spowolnienia procesów degeneracyjnych i obrony komórek przed wolnymi rodnikami. Stosowany jest w kremach ujędrniających i przeciwstarzeniowych.