Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Wysiany ogórek

Klasyfikacja:
Další názvy:
Cucumis sativus, ogórek
Ogórek jest powszechnie spożywaną żywnością, która składa się z 95% wody, co czyni go wysoko nawadniającym. Pomimo tak wysokiego stężenia wody, zawiera on wiele korzystnych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały, przeciwutleniacze, aminokwasy i kwasy tłuszczowe. Oprócz kuchni jest również stosowany w kosmetyce. Ekstrakt z ogórka jest stosowany w produktach kosmetycznych głównie ze względu na jego właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i kondycjonujące. Zawiera również składniki zapachowe, które można wykorzystać do wzmocnienia naturalnego zapachu produktu kosmetycznego bez powodowania podrażnień skóry.

Ogórek to niskokaloryczne warzywo zawierające wiele ważnych składników odżywczych, w tym witaminę C, K, magnez, potas i mangan. Przeciwutleniacze zawarte w ogórku skutecznie zwalczają wolne rodniki, pomagają zwalczać stany zapalne i chronią komórki przed chorobami przewlekłymi. Są to głównie witamina C, która charakteryzuje się znaczną skutecznością w wymiataniu wolnych rodników. Ogórki mogą również obniżyć ciśnienie krwi, promować prawidłowe trawienie, zdrowie kości, a ich spożywanie przyczynia się do nawodnienia. Krzemionka, szczególnie w skórze, pomaga w produkcji kolagenu dla mocnych włosów i paznokci.
Ogórek ma ogromne korzyści dla zdrowia skóry. Główne składniki, które korzystnie wpływają na skórę to kwas askorbinowy (witamina C), beta karoten, polisacharydy i witamina K. Nałożenie ogórka na skórę pomaga schłodzić, ukoić i zmniejszyć obrzęk i podrażnienie. Może również złagodzić oparzenia słoneczne. Wyciąg z ogórka pomaga zwalczać oznaki starzenia, skutecznie nawilża i koi skórę. Może pomóc zminimalizować widoczność cieni pod oczami. Jest odpowiedni dla wszystkich rodzajów skóry, w tym skóry podrażnionej i trądzikowej.

Ogórki są pełne składników odżywczych, które wspomagają wzrost włosów i ogólny stan zdrowia.Wzmacnia włosy, zmniejsza ich wypadanie, dodaje blasku, przyczynia się do regeneracji włosów i jednocześnie nawilża skórę głowy.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.