Witamina K1
Klasyfikacja:
Další názvy:
Filochinon
Witamina K, zwana również filochinonem, występuje głównie w żywności pochodzenia roślinnego. Występuje w dużych ilościach w warzywach liściastych, takich jak boćwina, pietruszka, szpinak, buraki, brokuły i brukselka. Jest ważna dla krzepnięcia krwi, a jej główne działanie ma miejsce w wątrobie. Główną funkcją wszystkich rodzajów witamina Kjest aktywacja białek, które odgrywają ważną rolę w krzepnięciu krwi, zdrowiu serca i kości.
Jednakże, ze względu na różnice we wchłanianiu i transporcie do tkanek w całym organizmie, witamina K1 i K2 mogą mieć zupełnie inny wpływ na zdrowie. Ogólnie rzecz biorąc, witamina K1, która znajduje się w roślinach, jest słabo wchłaniana przez organizm. Mniej niż 10% witaminy K1 znajdującej się w roślinach jest faktycznie wchłaniane.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?