Witamina E
Witamina E jest ważną witaminą dla silnej odporności, zdrowej skóry i oczu i jest jedyną witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Ma działanie przeciwutleniające, co oznacza, że chroni komórki przed uszkodzeniem. Najczęściej otrzymujemy tę witaminę z pożywienia. Dobrymi źródłami są olej roślinny, warzywa liściaste - szpinak, produkty zbożowe, jajka i orzechy. Jednym z łatwych sposobów na uzyskanie wystarczającej ilości witaminy E w diecie jest dodanie łyżki oleju z kiełków pszenicy do przepisu. Alternatywą są nasiona słonecznika.
Witamina E jest dobra w zapobieganiu chorobom serca, chorobie Alzheimera. Może łagodzić suchość, swędzenie i łuszczenie związane z egzemą lub atopowym zapaleniem skóry. Witamina E jest stosowana w dermatologii od lat 50-tych XX wieku w celu ochrony skóry przed starzeniem i uszkodzeniami słonecznymi. Może również pomóc poprawić stan skóry głowy i złagodzić wypadanie włosów spowodowane stresem oksydacyjnym. Witamina E poprawia również funkcje poznawcze, działając jako środek zapobiegający rakowi. Izomery witaminy E służą jako ochronny przeciwutleniacz, który zwalcza utlenianie cholesterolu. Dzieje się tak, ponieważ mogą one zwalczać uszkodzenia wywołane przez wolne rodniki w organizmie, co prowadzi do utleniania cholesterolu. Pozytywnie wpływa na zdrowie układu sercowo-naczyniowego ze względu na zdolność do zmniejszania aktywności enzymu kontrolującego produkcję/syntezę cholesterolu. Izomery tokotrienolu mogą zapobiegać adhezji komórek, spowalniając w ten sposób miażdżycę.