Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Witamina E

Klasyfikacja:

Witamina E jest ważną witaminą dla silnej odporności, zdrowej skóry i oczu i jest jedyną witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Ma działanie przeciwutleniające, co oznacza, że chroni komórki przed uszkodzeniem. Najczęściej otrzymujemy tę witaminę z pożywienia. Dobrymi źródłami są olej roślinny, warzywa liściaste - szpinak, produkty zbożowe, jajka i orzechy. Jednym z łatwych sposobów na uzyskanie wystarczającej ilości witaminy E w diecie jest dodanie łyżki oleju z kiełków pszenicy do przepisu. Alternatywą są nasiona słonecznika.

Witamina E jest dobra w zapobieganiu chorobom serca, chorobie Alzheimera. Może łagodzić suchość, swędzenie i łuszczenie związane z egzemą lub atopowym zapaleniem skóry. Witamina E jest stosowana w dermatologii od lat 50-tych XX wieku w celu ochrony skóry przed starzeniem i uszkodzeniami słonecznymi. Może również pomóc poprawić stan skóry głowy i złagodzić wypadanie włosów spowodowane stresem oksydacyjnym. Witamina E poprawia również funkcje poznawcze, działając jako środek zapobiegający rakowi. Izomery witaminy E służą jako ochronny przeciwutleniacz, który zwalcza utlenianie cholesterolu. Dzieje się tak, ponieważ mogą one zwalczać uszkodzenia wywołane przez wolne rodniki w organizmie, co prowadzi do utleniania cholesterolu. Pozytywnie wpływa na zdrowie układu sercowo-naczyniowego ze względu na zdolność do zmniejszania aktywności enzymu kontrolującego produkcję/syntezę cholesterolu. Izomery tokotrienolu mogą zapobiegać adhezji komórek, spowalniając w ten sposób miażdżycę.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.