Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Witamina D3

Klasyfikacja:
Další názvy:
Cholekalcyferol
Witamina D3 lub Cholecalciferol jest jedną z podstawowych form witaminy D. Cholecalciferol jest nieaktywną, niezhydroksylowaną formą witaminy D3. Największa jej ilość jest produkowana, gdy skóra jest wystawiona na działanie promieni słonecznych, a jej produkcja spada wraz z wiekiem. Dlatego witaminę D3 można uzyskać z żywności pochodzenia zwierzęcego (olej rybny, żółtko jaja, wątroba, mleko). Suplement witaminy D3 jest przygotowywany z lanoliny, którą uzyskuje się przez pranie wełny jagnięcej. Jest to woskowa substancja pochodząca z owczej wełny. Bioprzyswajalna witamina D3 może być szybko przekształcana i wchłaniana przez organizm. Witamina D3 odgrywa ważną rolę w zdrowiu kości, zębów, a ostatnie badania sugerują, że jest to bardzo ważna witamina dla wspierania odporności lub zmniejszania ryzyka chorób układu oddechowego.
  • Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
  • Przyczynia się do utrzymania normalnego zdrowia kości.
  • Przyczynia się do utrzymania normalnego funkcjonowania mięśni.
  • Przyczynia się do utrzymania normalnego zdrowia zębów.
  • Uczestniczy w procesie podziału komórek.
  • Przyczynia się do normalnego wchłaniania i wykorzystania wapnia i fosforu oraz wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu wapnia we krwi.
W naszej strefie klimatycznej suplementacja witaminą D3 i K2 jest niemal koniecznością dla zdrowia i odporności. Wyjątkiem są słoneczne dni latem i wiosną, kiedy możemy pozyskać witaminę D3 z promieni słonecznych. Witamina D3 jest syntetyzowana, gdy promieniowanie UVB uderza bezpośrednio w skórę, a organizm jest w stanie przechowywać otrzymaną w ten sposób witaminę D3. Kilka minut na słońcu w lecie przez okres czasu, zanim skóra będzie lekko zaróżowiona, wytworzy od 10 000 do 50 000 IU witaminy D. To prawie 1000 razy więcej niż zalecane dzienne spożycie. Brak słońca w zachodniej rozwiniętej populacji (do 60%) jest powiązany z depresją, lękiem, słabym zdrowiem kości, osłabioną odpornością lub zaburzoną równowagą hormonalną.



Cholekalcyferol jest hydroksylowany w wątrobie do kalcyfediolu, który jest ponownie hydroksylowany w nerkach do kalcytriolu, najbardziej aktywnej hormonalnej formy witaminy D3. Witamina D3 jest lepiej wykorzystywana przez ludzki organizm niż witamina D2.

Niedobór witaminy D3 powoduje wady rozwojowe kości, osłabienie mięśni, próchnicę zębów i liczne złamania, zwłaszcza u dzieci. Ponadto niedobór powoduje również zaburzenia układu nerwowego, depresję, zaburzenia snu i drażliwość.

W 2014 roku naukowcy z Uniwersytetu w Edmonton opublikowali artykuł wskazujący na błąd w zalecanej dziennej dawce witaminy D. Wskazali oni, że zalecane 600 IU nie jest wystarczające, aby zaspokoić potrzeby zdrowej osoby. Dawka powinna być prawie 15 razy wyższa, czyli 8895 IU dziennie [1]. Jest to dawka, którą można uzyskać ze słońca lub suplementacji. Wskazane jest przyjmowanie witaminy K2 z witaminą D3, ponieważ witamina K2 promuje prawidłowe odkładanie wapnia w kościach, co zapobiega gromadzeniu się wapnia w naczyniach krwionośnych. Witamina K2 oczyszcza naczynia krwionośne z wapnia i transportuje wapń do kości.



Wszystko to uwzględniliśmy w naszym produkcie BrainMax Vitamin D3 & K2, D3 5000 IU / K2 jako MK7 150 mcg. j
Jest to synergiczne połączenie niezbędnych witamin D3 i K2 o wysokiej biodostępności dla zdrowia kości, zębów, naczyń krwionośnych i wsparcia odporności.
  • 1 kapsułka zawiera 5000 IU witaminy D3 (cholekalcyferol z lanoliny) i 150 mcg witaminy K2 jako MK7.
  • Opatentowana forma K2 jako MK7 K2VITAL®DELTA produkowana przez Kappa Bioscience z Niemiec.
  • Witamina K2 jako MK7 K2VITAL®DELTA jest bardziej stabilna i bardziej użyteczna przez organizm niż inne formy witaminy K2 i zwiększa biodostępność witaminy D3.
  • Witamina K2 jako MK7 K2VITAL®DELTA ma 48 razy dłuższy okres półtrwania w organizmie niż konwencjonalne formy witaminy K2. znacznie skuteczniej zapobiega odkładaniu się wapnia w naczyniach krwionośnych. Oczyszcza naczynia krwionośne i dostarcza wapń do kości, wspierając w ten sposób prawidłowe zdrowie kości.
  • Jako funkcjonalny wypełniacz, kurkuma została użyta w jakości organicznej, która ma ponad 500 potwierdzonych pozytywnych efektów na organizm ludzki.
  • Produkt nie zawiera substancji balastowych (etyka).


Odniesienia:

1. A Statistical Error in the Estimation of the Recommended Dietary Allowance for Vitamin D, Paul J. Veugelers* and John Paul Ekwaru; School of Public Health, University of Alberta, 350 University Terrace, Edmonton, AB T6G 2T4, Canada. Źródło: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4210929/


Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.