Witamina B9
Klasyfikacja:
Další názvy:
Kwas foliowy, kwas foliowy, folacyna, folian
Witamina B9 znana również jako kwas foliowy jest rozpuszczalna w wodzie. Witamina B9 jest niezbędna do syntezy kwasów nukleinowych, podobnie jak inne witaminy z serii B. Stosuje się ją profilaktycznie, zwłaszcza we wczesnej ciąży, ponieważ wspomaga prawidłowy podział komórek i wspiera prawidłowy rozwój płodu.
Znajduje się w roślinach strączkowych, owocach cytrusowych, otrębach pszennych, warzywach liściastych, takich jak kapusta pekińska, sałata lodowa i sałata, a także w mięsie wieprzowym i drobiowym, wątrobie.
Kwas foliowy jest ważny dla organizmu z kilku powodów.Wspiera zdrowy rozwój płodu: ważny do przyjmowania we wczesnym okresie ciąży, spowalnia starzenieorazpowoduje powstawanie zmarszczek, zwiększa metabolizm i wchłanianie składników odżywczych, reguluje poziom homocysteiny i cholesterolu: wspomaga zdrowie serca, zapobiega stanom lękowym i depresji, wspomaga produkcję czerwonych krwinek, wspomaga funkcjonowanie enzymów i działa jako przeciwutleniacz.
Niedobór kwasu foliowego może powodować wady wrodzone u płodu, może prowadzić do poronienia, a także może powodować zwiększone ryzyko depresji.
Zalecane dawkowanie to:
dzieci
0-6 miesięcy: 60 mcg
7-12 miesięcy: 80 mcg
1- 3 lata: 150 mcg
4-8 lat: 200 mcg
9-13 lat: 300 mcg
Znajduje się w roślinach strączkowych, owocach cytrusowych, otrębach pszennych, warzywach liściastych, takich jak kapusta pekińska, sałata lodowa i sałata, a także w mięsie wieprzowym i drobiowym, wątrobie.
Kwas foliowy jest ważny dla organizmu z kilku powodów.Wspiera zdrowy rozwój płodu: ważny do przyjmowania we wczesnym okresie ciąży, spowalnia starzenieorazpowoduje powstawanie zmarszczek, zwiększa metabolizm i wchłanianie składników odżywczych, reguluje poziom homocysteiny i cholesterolu: wspomaga zdrowie serca, zapobiega stanom lękowym i depresji, wspomaga produkcję czerwonych krwinek, wspomaga funkcjonowanie enzymów i działa jako przeciwutleniacz.
Niedobór kwasu foliowego może powodować wady wrodzone u płodu, może prowadzić do poronienia, a także może powodować zwiększone ryzyko depresji.
Zalecane dawkowanie to:
dzieci
0-6 miesięcy: 60 mcg
7-12 miesięcy: 80 mcg
1- 3 lata: 150 mcg
4-8 lat: 200 mcg
9-13 lat: 300 mcg
młodzież i dorośli
14-18 lat: 400 mcg
19 lat i więcej: 400 mcg
kobiety w ciąży: 600 mcg
kobiety karmiące piersią: 500 mcg
14-18 lat: 400 mcg
19 lat i więcej: 400 mcg
kobiety w ciąży: 600 mcg
kobiety karmiące piersią: 500 mcg
Blog
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.