Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Witamina B6

Klasyfikacja:
Další názvy:
Pirydoksyna, P-5-P
Witamina B6 odnosi się do grupy 6 rozpuszczalnych w wodzie związków pirydyny, w szczególności 3 pochodnych pirydyny, które pochodzą od organicznego związku aromatycznego - podstawionej pirydyny. Związki te to pirydoksol (PN), pirydoksal (PL) i pirydoksamina (PM) oraz ich odpowiednie formy fosforylowane (PNP, PMP i PLP). W organizmie z tych związków powstają pochodne, które wpływają na metabolizm węglowodanów i aminokwasów. Fakt, że organizm może utworzyć pozostałe 2 substancje z jednej substancji oznacza, że nie ma potrzeby oddzielnego monitorowania ich spożycia. Pirydoksol ma najwyższą stabilność i najczęściej występuje w roślinach. Pirydoksal i pirydoksamina występują głównie w tkankach zwierzęcych. Fosforylowane witaminy B6 muszą zostać zhydrolizowane do PM, PN, PL, aby mogły zostać wchłonięte przez jelita. Aktywną formą tej witaminy jest związek pirydoksal-5-fosforan.
Znajduje się w ziemniakach, fasoli, ciecierzycy, wołowinie i kurczaku, rybach, jajach, orzechach, kapuście i bananach. Ilość pirydoksyny zmniejsza się podczas gotowania.

Witamina B6 jest ważna dla metabolizmu białek, węglowodanów i tłuszczów (bierze udział w produkcji kwasów żółciowych). Jest ważna dla tworzenia czerwonych krwinek, pomaga w produkcji hemoglobiny, jest ważna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, zapobiega depresji i promuje dobry nastrój, zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera, pomaga w objawach PMS oraz zmniejsza ryzyko chorób serca, wspomaga zdrowie oczu i wpływa na wchłanianie wapnia, magnezu i fosforu.

Niedobór witaminy B6 jest również spowodowany niektórymi chorobami, takimi jak celiakia (choroba autoimmunologiczna objawiająca się nietolerancją glutenu), przewlekłe choroby układu pokarmowego, takie jak choroba Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego; choroby te hamują jej wchłanianie. Ponadto jego niedobór może powodować depresję, osłabienie układu odpornościowego, anemię (brak żelaza we krwi), uszkodzenie nerwów. W przypadku niedoboru witaminy B6 jest to zawsze złożony niedobór witamin z grupy B.

Dzienna zalecana dawka dla dzieci wynosi od 0,1 mg do 1,2 mg, a dla dorosłych od 1,3 mg do 1,7 mg. Dzienna dawka zależy od płci i wieku.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.