Witamina B2
Klasyfikacja:
Další názvy:
Ryboflawina
Witamina B2 lub ryboflawina jest rozpuszczalna w wodzie. W organizmie, ryboflawina nie może być przechowywana, dlatego ważne jest, aby uzupełniać ją w diecie. Jest ważna dla ludzkiego organizmu, ponieważ współpracuje z innymi mikroelementami. Witaminę B2 można znaleźć w żółtkach, mleku, jajach, twarogu, czerwonym mięsie, rybach, orzechachoraz ziemniakach.
Ryboflawina ma właściwości przeciwzapalne , jest bardzo potrzebna dla rozwój i wzrost, w metabolizmie cukrów, aminokwasów i tłuszczów w organizmie, pomaga w walce z migreną i łagodnymi stanami depresyjnymi. Zapobiega chorobom układu krążenia poprzez obniżenie ciśnienia krwi oraz poziomu homocysteiny, która powoduje choroby serca. Promuje również zdrowie oczu, pomaga wzmocnić kości, chroni wątrobę przed toksynami i zmniejsza uszkodzenia wątroby po niedokrwieniu wątroby. Chroni również przed zaburzeniami autoimmunologicznymi. Niedobór ryboflawiny powoduje większą łamliwość kości, pękanie kącików ust, zapalenie strun głosowych i spojówek oraz bladość.
Zalecane dawkowanie witaminy B2
dzieci:
0-6 miesięcy: 0,3 mg
7-12: 0,4 mg
1-3 lat: 0,5 mg
4-8 lat: 0,6 mg
9-13 lat: 0,9 mg
Ryboflawina ma właściwości przeciwzapalne , jest bardzo potrzebna dla rozwój i wzrost, w metabolizmie cukrów, aminokwasów i tłuszczów w organizmie, pomaga w walce z migreną i łagodnymi stanami depresyjnymi. Zapobiega chorobom układu krążenia poprzez obniżenie ciśnienia krwi oraz poziomu homocysteiny, która powoduje choroby serca. Promuje również zdrowie oczu, pomaga wzmocnić kości, chroni wątrobę przed toksynami i zmniejsza uszkodzenia wątroby po niedokrwieniu wątroby. Chroni również przed zaburzeniami autoimmunologicznymi. Niedobór ryboflawiny powoduje większą łamliwość kości, pękanie kącików ust, zapalenie strun głosowych i spojówek oraz bladość.
Zalecane dawkowanie witaminy B2
dzieci:
0-6 miesięcy: 0,3 mg
7-12: 0,4 mg
1-3 lat: 0,5 mg
4-8 lat: 0,6 mg
9-13 lat: 0,9 mg
dorośli:
kobiety 14-18 lat: 1 mg
kobiety powyżej 18 lat: 1,1 mg
kobiety w ciąży: 1,4 mg
kobiety w okresie laktacji: 1,6 mg
mężczyźni powyżej 14 lat: 1,3 mg
ze względu na rozpuszczalność w wodzie, nadmiar witamin jest wydalany z moczem.
Blog
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.