Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Witamina B12

Klasyfikacja:
Další názvy:
Kobalamina
Witamina B12 jest niezbędną witaminą dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, zwłaszcza dla funkcji tworzenia krwi. Jest to witamina rozpuszczalna w wodzie i jest często stosowana z innymi witaminami z grupy B. Witamina B12 jest przechowywana w wątrobie przez kilka lat. Przy niskich poziomach, witamina B12 jest podawana w zastrzykach. witaminy B12 jest cyjanokobalamina i hydroksykobalamina, która jest bardziej skuteczna. Kobalaminy znajdujące się w diecie muszą zostać przekształcone w 2 aktywne formy, a mianowicie metylokobalaminę i deoksyadenozylokobalaminę.

Znajduje się w jajach, czerwonym i drobiowym mięsie, produktach mlecznych, kiszonej kapuście, flakach.

Witamina B12 jest bardzo ważna, ponieważ zapewnia funkcjonowanie układu krwionośnego i sercowo-naczyniowego - zmniejszając ryzyko chorób serca i obniżając poziom homocysteiny. Stosowany w celu wspierania utraty pamięci, choroby Alzheimera, dostarczania energii, promowania lepszej koncentracji. Wspiera również układ odpornościowy, zdrowy stan psychiczny, ponieważ jest ważny w syntezie i metabolizmie serotoniny, leczy depresję i zaburzenia psychiczne, wspiera układ trawienny, leczy choroby zapalne jelit i biegunkę. Promuje zdrowie kości i zapobiega ich utracie (osteoporozie).Niektóre badania sugerują, że może zapobiegać ryzyku zwyrodnienia plamki żółtej poprzez obniżenie poziomu homocysteiny (podwyższony poziom homocysteiny wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zwyrodnienia plamki żółtej). Promuje zdrowe włosy, paznokcie i skórę.
Zalecana dzienna dawka wynosi od 0,4 μg -2,4 μg.

Niedobór witaminy występuje z dwóch powodów, pierwszym jest brak witaminy B12 w diecie, a drugim powodem jest to, że organizm nie może w pełni wchłonąć jej z pożywienia z powodu niewystarczającej produkcji czynnika wewnętrznego.
Grupa ryzyka obejmuje osoby starsze, osoby z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi (choroba Leśniowskiego-Crohna, celiakia - nietolerancja glutenu), osoby po operacjach żołądkowo-jelitowych (resekcja jelit), osoby stosujące ścisłą dietę wegańską, osoby przyjmujące metforminę w celu kontrolowania poziomu cukru we krwi, osoby przyjmujące leki na zgagę.
Niedobór może objawiać się anemią, depresją, zmęczeniem, osłabieniem mięśni, zaburzeniami nastroju, słabą pracą jelit, zmęczeniem i słabą koncentracją. Niedobór witaminy B12 we wczesnych stadiach ciąży może zwiększać ryzyko wad wrodzonych, takich jak wady cewy nerwowej, a także może prowadzić do przedwczesnego porodu lub poronienia.

Due to water solubility, przedawkowanie witaminy B12 nie jest możliwe, ponieważ nadmierne ilości są wydalane z moczem.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.