Witamina B10
Klasyfikacja:
Další názvy:
PABA, kwas paraaminobenzoesowy
Kwas para-aminobenzoesowy (PABA), znany również jako witamina B10, jest związkiem organicznym występującym w niektórych produktach spożywczych, takich jak drożdże piwne, mięso, grzyby, pełne ziarna i szpinak.
Witamina B10 jest członkiem kompleksu witamin B, a jej funkcją jest ochrona organizmu przed niekorzystnymi wpływami środowiska. Pomaga w tworzeniu kwasu foliowego, odgrywa ważną rolę w wykorzystaniu białek, jest stosowana w leczeniu anemii (pomaga w tworzeniu czerwonych krwinek) i zaparć. Łagodzi ból po oparzeniach, utrzymuje zdrową skórę i pigment. Witamina B10 znajduje się w wątrobie i zbożach. Niedobór tej witaminy nie jest dość powszechny, ponieważ jest ona łatwo dostępna w diecie. Może wystąpić przy długotrwałym stosowaniu antybiotyków, które wpływają na bakterie jelitowe. W takim przypadku może wystąpić zmęczenie, częste bóle głowy, nerwowość, depresja, zaparcia lub inne przewlekłe zaburzenia żołądkowo-jelitowe.
Witamina B10 jest członkiem kompleksu witamin B, a jej funkcją jest ochrona organizmu przed niekorzystnymi wpływami środowiska. Pomaga w tworzeniu kwasu foliowego, odgrywa ważną rolę w wykorzystaniu białek, jest stosowana w leczeniu anemii (pomaga w tworzeniu czerwonych krwinek) i zaparć. Łagodzi ból po oparzeniach, utrzymuje zdrową skórę i pigment. Witamina B10 znajduje się w wątrobie i zbożach. Niedobór tej witaminy nie jest dość powszechny, ponieważ jest ona łatwo dostępna w diecie. Może wystąpić przy długotrwałym stosowaniu antybiotyków, które wpływają na bakterie jelitowe. W takim przypadku może wystąpić zmęczenie, częste bóle głowy, nerwowość, depresja, zaparcia lub inne przewlekłe zaburzenia żołądkowo-jelitowe.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?