Witamina B1
Witamina B1 znana jest jako tiamina, która jest ważna w metabolizmie węglowodanów i aminokwasów. Tiamina nie jest magazynowana w organizmie człowieka, dlatego ważne jest jej codzienne uzupełnianie. Poziom witaminy B1 w organizmie jest obniżany przez czarną herbatę i kawę.
Witamina B1 jest ważna, ponieważ wspomaga trawienie i bierze udział w przekształcaniu cukrów, a konkretnie rozkładaniu cukrów na glukozę. Jest zatem niezbędny dla metabolizmu glukozy. Wzmacnia również układ odpornościowy, wspiera układ sercowo-naczyniowy, układ mięśniowy i utrzymuje funkcję centralnego układu nerwowego.
Osoby, które mają ubogą dietę, raka i hemodializę są szczególnie narażone na niedobór witaminy B1. Kobiety w ciąży, które cierpią na poranne mdłości są również zagrożone. Alkohol wpływa na wchłanianie tiaminy z pożywienia. Witaminy z grupy B powinny być przyjmowane razem. Niedobór witaminy B1 może powodować utratę wagi, anoreksję, problemy z nerwami obwodowymi i problemy psychiczne. Przedawkowanie tej witaminy nie jest możliwe, ponieważ organizm eliminuje jej nadmiar z moczem.