Witamina A
Witamina A to rozpuszczalna w tłuszczach witamina, która jest potrzebna do wielu ważnych procesów w organizmie. Witamina ta jest dostępna w dwóch formach: witaminy A1 (retinol) i witaminy A2 (3-dehydroretinol). Pierwsza forma witaminy to aktywna witamina, którą organizm może wykorzystać w postaci niezmienionej. Ten rodzaj witaminy znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego. W szerszym znaczeniu możemy również uwzględnić prowitaminę A, która jest karotenoidem występującym w roślinach, który jest przekształcany w aktywną witaminę A przez organizm, a następnie wykorzystywany.
Retinol znajduje się w jajach, wątrobie, serze, oleju rybim, śmietanie, owocach i warzywach.
Witamina A pomaga utrzymać zdrowy wzrok, zapobiega ślepocie nocnej. Wspomaga również wzrost i rozwój komórek oraz ich prawidłowy podział, wspiera układ odpornościowy, przyczynia się do prawidłowego rozwoju i wzrostu kości, utrzymuje zdrowy układ rozrodczy, a także nadaje się do stosowania zewnętrznego w celu leczenia trądziku.
Niedobór witaminy A może powodować nyktalopię, czyli ślepotę nocną, a także zwiększoną podatność na infekcje i spowolniony powrót do zdrowia po chorobie, zwiększoną podatność na złamania oraz obniżoną jakość nasienia i komórek jajowych.
Zalecane dawki witaminy A to:
dzieci i młodzież: 300-600 mcg
mężczyźni: 900 mcg
kobiety: 700 mcg
.