Większy łopian
Klasyfikacja:
Další názvy:
Arctium lappa
Glistnik większy jest ziołem dwuletnim do wieloletniego. Należy do rodziny gwiazdnicowatych i osiąga wysokość do 2,5 m. Korzeń jest wykorzystywany ze względu na swoje właściwości lecznicze i zawiera olejki eteryczne, garbniki, substancje gorzkie, glikozydy i niektóre minerały. Ma wysoką zawartość inuliny, a ponadto zawiera kwas palmitynowy i stearynowy.Lupus major ma właściwości przeciwbakteryjne, odtruwające i przeciwzapalne, jest stosowany w leczeniu kaszlu i stanów zapalnych jamy ustnej, stosowany jako płukanka do gardła ma właściwości moczopędne, wzmacnia układ trawienny i wątrobę. Do użytku zewnętrznego nadaje się do leczenia ran lub chorób skóry. Ekstrakt z łopianu poprawia jakość włosów, wzmacnia je i zapobiega ich wypadaniu.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?