Western Kidneyberry
Klasyfikacja:
Další názvy:
nerkowiec, Anacardium occidentale
Keshu, Anacardium occidentale, to wiecznie zielone drzewo, które pochodzi z północno-wschodniej Brazylii i jest uprawiane w różnych krajach tropikalnych. Orzechy nerkowca produkowane są głównie w Wietnamie, Indiach, Nigerii i na Wybrzeżu Kości Słoniowej. Drzewo produkuje jadalne owoce z orzechami, które są powszechnie spożywane jako żywność. Należy do rodziny Anacardiaceae.
Orzechy nerkowca są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i wiele innych korzyści zdrowotnych, w tym białko, błonnik, minerały, takie jak miedź, cynk, magnez i przeciwutleniacze w postaci związków fenolowych. Orzechy nerkowca składają się z 21% białka, 46% tłuszczu i 25% węglowodanów (z których część ma postać niestrawnego błonnika). Nerkowce składają się głównie z nienasyconych kwasów tłuszczowych, które biorą udział w regulowaniu poziomu cholesterolu we krwi. Są odpowiednie dla osób cierpiących na bóle reumatyczne. Kobiety docenią fakt, że orzechy nerkowca mogą pomóc złagodzić trudności związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego. Wspomnieliśmy również o cynku. Orzechy nerkowca zawierają całe 9 mg cynku. Jest to ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
Orzechy nerkowca są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i wiele innych korzyści zdrowotnych, w tym białko, błonnik, minerały, takie jak miedź, cynk, magnez i przeciwutleniacze w postaci związków fenolowych. Orzechy nerkowca składają się z 21% białka, 46% tłuszczu i 25% węglowodanów (z których część ma postać niestrawnego błonnika). Nerkowce składają się głównie z nienasyconych kwasów tłuszczowych, które biorą udział w regulowaniu poziomu cholesterolu we krwi. Są odpowiednie dla osób cierpiących na bóle reumatyczne. Kobiety docenią fakt, że orzechy nerkowca mogą pomóc złagodzić trudności związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego. Wspomnieliśmy również o cynku. Orzechy nerkowca zawierają całe 9 mg cynku. Jest to ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
Blog
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.