Wayusa
Klasyfikacja:
Další názvy:
Ilex guayusa, Guayusa
Herbata Guayusa to ziołowy napój bezkofeinowy powszechnie spożywany w Ameryce Południowej, zwłaszcza w Ekwadorze. Mieszanka ziołowa jest wytwarzana z liści drzewa Ilex guayusa, które pochodzi z amazońskich lasów deszczowych. Guayusa jest częścią amazońskiej kultury i uprawy od ponad 2000 lat i jest ceniona za unikalną równowagę kofeiny, przeciwutleniaczy, witamin, aminokwasów i za jej pobudzające działanie, które jest podobne do kawy i yerba mate. Guayusa jest uprawiana w małych rodzinnych gospodarstwach i ręcznie zbierana przez lokalnych rolników z bogatej gleby. W przeciwieństwie do kawy lub innych napojów energetycznych, guayusa zapewnia zrównoważoną energię bez drżenia lub nagłego załamania, które są powszechnie kojarzone z napojami zawierającymi kofeinę. Jej katechiny zapewniają powolne uwalnianie kofeiny w celu zwiększenia i utrzymania energii. Wayusa ma właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu zapobiega uszkodzeniom oksydacyjnym komórek w organizmie.