Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Wartość energetyczna

Klasyfikacja:

Jest to wartość określająca, ile energii otrzymuje organizm podczas spalania energetycznych składników odżywczych (białek, węglowodanów i tłuszczów).Wartość ta wyrażana jest w dżulach lub kaloriach (10 kJ = 2,4 kcal; 1 kcal = 4,2 kJ). Żywność o wysokiej zawartości wody i niskiej zawartości tłuszczu ma najniższą kaloryczność.

Wartość energetyczna (w kJ i kcal) jest obliczana za pomocą współczynników konwersji dla 1 grama substancji:

  • Węglowodany - 17 kJ - 4 kcal

  • Białka - 17 kJ - 4 kcal

  • Tłuszcze (triacyloglicerole) - 37 kJ -... 9 kcal

  • Alkohol (etanol) - 29 kJ - 7 kcal

  • Kwasy organiczne - 13 kJ - 3 kcal

  • Błonnik - 8 kJ - 2 kcal

.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?