Wapń
Klasyfikacja:
Další názvy:
Wapń
Wapń to ważny minerał, który bierze udział w tworzeniu kości, zębów i innych procesach fizjologicznych. Organizm ludzki nie może wytwarzać wapnia, dlatego ważne jest, aby dostarczać go z dietą. Do prawidłowego wchłaniania wapnia potrzebne są witamina K i witamina D, które uzyskuje się poprzez ekspozycję na słońce lub w niektórych produktach spożywczych.
Wapń można znaleźć w produktach mlecznych, zielonych liściach, wodorostach, sardynkach, produktach sojowych, roślinach strączkowych.
5 -10 lat : 800-1200 mmg
11-24 lat : 1200-1500 mmg
mężczyźni: 25-70 lat : 1000 mmg
kobiety: 25-50 lat: 1200 mmg
50 lat i więcej: 1200 mmg
kobiety w ciąży lub karmiące: 1000 mmg
Wapń jest niezbędnym minerałem w naszym organizmie, ponieważ pełni kilka funkcji. Reguluje skurcze mięśni, w tym mięśnia sercowego, utrzymuje gęstość kości i wspiera jakość zębów, bierze udział w krzepnięciu krwi i wpływa na mięśnie gładkie znajdujące się wokół naczyń krwionośnych.
Jeśli nie jest spożywany w wystarczających ilościach, może powodować ograniczony rozwój i wzrost u dzieci, przerzedzenie kości i uszkodzenia zębów.
Wapń można znaleźć w produktach mlecznych, zielonych liściach, wodorostach, sardynkach, produktach sojowych, roślinach strączkowych.
Zalecane wartości spożycia różnią się w zależności od źródła.
dzieci 1-5 lat : 800 mmg5 -10 lat : 800-1200 mmg
11-24 lat : 1200-1500 mmg
mężczyźni: 25-70 lat : 1000 mmg
kobiety: 25-50 lat: 1200 mmg
50 lat i więcej: 1200 mmg
kobiety w ciąży lub karmiące: 1000 mmg
Wapń jest niezbędnym minerałem w naszym organizmie, ponieważ pełni kilka funkcji. Reguluje skurcze mięśni, w tym mięśnia sercowego, utrzymuje gęstość kości i wspiera jakość zębów, bierze udział w krzepnięciu krwi i wpływa na mięśnie gładkie znajdujące się wokół naczyń krwionośnych.
Jeśli nie jest spożywany w wystarczających ilościach, może powodować ograniczony rozwój i wzrost u dzieci, przerzedzenie kości i uszkodzenia zębów.
Blog
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.