Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Włókno

Klasyfikacja:

Jest to długołańcuchowy węglowodan występujący w żywności. Błonnik dzieli się na rozpuszczalny i nierozpuszczalny, który nie może rozpuścić się w wodzie, w zależności od jego rozpuszczalności w wodzie. Komórki ludzkiego ciała nie mają enzymów, które mogą trawić błonnik, ale pomagają w tym bakterie jelitowe, które mają niezbędne enzymy. Idealnym rozwiązaniem jest stopniowe zwiększanie ilości błonnika w diecie.
Błonnik zawarty jest w pełnoziarnistych zbożach, roślinach strączkowych, owocach, warzywach, psyllium, skrobi i otrębach.

Błonnik działa jak prebiotyk, wspiera funkcjonowanie zdrowych bakterii jelitowych, wspomaga trawienie i wypróżnianie, gdzie może skrócić czas przejścia pokarmu przez jelita, zwiększyć objętość stolca. Działa zapobiegawczo przeciwko chorobom metabolicznym i wspiera odporność organizmu, pomaga w utracie wagi, zmniejsza apetyt i pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Zmniejsza wchłanianie zwrotne kwasów żółciowych do krwiobiegu, zapobiegając w ten sposób rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych (zawał mięśnia sercowego).

Brak błonnika spowalnia przejście trawienia przez okrężnicę i gromadzenie się niebezpiecznych substancji odpadowych.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.