Węglowodany
Klasyfikacja:
Další názvy:
Węglowodany
Węglowodany są głównym źródłem energii dla komórek. Węglowodany lub węglowodany znane są jako cukry i skrobie. Są one jednym z podstawowych makroskładników odżywczych, który obejmuje również tłuszcze i białka.
Węglowodany dzielą się na dwie podstawowe grupy, a mianowicie: węglowodany proste i złożone.
Węglowodany proste znane są jako cukier i występują w dużych ilościach w owocach i napojach. Cukry proste są bardzo szybko wydalane do krwiobiegu i mogą szybko podnieść poziom cukru we krwi, powodując natychmiastową reakcję insulinową. Węglowodany proste nie są wykorzystywane jako źródło energii lub do przechowywania jako glikogen ze względu na ich szybkość wydalania do krwi, więc są przekształcane w tłuszcz.
Węglowodany złożone dzielą się na skrobiowe, które są pełnoziarniste pieczywo, makaron, fasola, i włókniste, takie jak sałata, szpinak i brokuły.