Węglowodany
Klasyfikacja:
Další názvy:
Węglowodany, węglowodory
Węglowodany są jednym z 3 podstawowych makroskładników odżywczych (białko, tłuszcz), których organizm potrzebuje codziennie do funkcjonowania. Istnieją 3 podstawowe rodzaje węglowodanów: skrobia, błonnik i cukry. Skrobia jest określana jako węglowodany złożone i znajduje się w roślinach strączkowych, ziemniakach, kukurydzy. Cukry nazywane są węglowodanami prostymi i znajdują się w owocach, warzywach, miodzie. Węglowodany powinny stanowić około 55-60% całkowitego dziennego spożycia energii. Polisacharydy powinny być preferowane w diecie, cukry proste, takie jak te dodawane do produktów spożywczych, powinny być ograniczone
Monosacharydy:najmniejsza możliwa jednostka cukru - glukoza, fruktoza, galaktoza
Disacharydy:2 cząsteczki monosacharydów związane razem - laktoza, maltoza, sacharoza
Polisacharydy:łańcuchy 2 lub więcej monosacharydów, które mogą być rozgałęzione lub nierozgałęzione - skrobia, błonnik, glikogen
pojedyncze węglowodany: cukry, które składają się z jednej lub dwóch cząsteczek
Węglowodany złożone: długie łańcuchy cząsteczek cukru, zawierają błonnik, więcej witamin, minerałów
Polisacharydy są niezbędne dla organizmu i znajdują się w makaronie, ziemniakach, otrębach, ryżu i zbożach. Węglowodany służą organizmowi przede wszystkim jako źródło energii. Komórki przekształcają węglowodany w cząsteczkę paliwa ATP w procesie zwanym oddychaniem komórkowym. Węglowodany, a konkretnie polisacharydy, obejmują również błonnik, który dzieli się na strawny i niestrawny. Błonnik jest rodzajem węglowodanu, który promuje dobre zdrowie układu trawiennego, zmniejszając zaparcia i obniżając ryzyko chorób przewodu pokarmowego.
Blog
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.