Żurawina z jagodami
Klasyfikacja:
Další názvy:
Borówka amerykańska, Vaccinium Myrtillus
Borówka amerykańska to liściasty krzew leśny o wielkości około 50 cm, pochodzący z północnej Europy, który należy do rodziny żurawinowatych i kwitnie od kwietnia do czerwca drobnymi białymi kwiatami. Owoce to małe, ciemnoniebieskie jadalne jagody, które są spokrewnione z borówkami. Owoce te były używane do celów leczniczych od średniowiecza, a ich sok był tradycyjnie używany do barwienia lnu i papieru. Dziś wiąże się je z szeregiem korzyści zdrowotnych, od zmniejszenia ryzyka chorób serca, chorób układu krążenia, obniżenia poziomu cukru we krwi, niektórych nowotworów i poprawy wzroku.
Jak większość jagód, żurawina jest bogata w składniki odżywcze. Podobnie jak klasyczne borówki, zawierają około 85% wody i stosunkowo duże ilości manganu oraz witamin C i K. Są one szczególnie znane z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami i chorobami. Wykazano, że jagody, w tym borówki, należą do żywności o najwyższym poziomie przeciwutleniaczy. Ponadtozawierajątanniny i karotenoidy. Bób ma wyjątkowy wpływ na organizm. Poprawia elastyczność i przepuszczalność naczyń krwionośnych, znajduje zastosowanie w chorobach biegunkowych, ponieważ sprzyja dezynfekcji jelit i ma działanie przeciwzapalne.
Uważa się, że antocyjany należące do grupy flawonoidów, które są silnymi przeciwutleniaczami o działaniu przeciwzapalnym, są odpowiedzialne za większość korzyści zdrowotnych tych jagód. Żurawina borówkowa ma zdolność do poprawy funkcji wzroku. Są popularnym naturalnym środkiem stosowanym w celu obniżenia poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2. Mogą obniżyć ciśnienie krwi, przyczynić się do prawidłowego poziomu cholesterolu i pomóc w zapobieganiu zakrzepom krwi, tym samym poprawiając zdrowie serca. Mogą również poprawić funkcjonowanie mózgu.
Jak większość jagód, żurawina jest bogata w składniki odżywcze. Podobnie jak klasyczne borówki, zawierają około 85% wody i stosunkowo duże ilości manganu oraz witamin C i K. Są one szczególnie znane z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami i chorobami. Wykazano, że jagody, w tym borówki, należą do żywności o najwyższym poziomie przeciwutleniaczy. Ponadtozawierajątanniny i karotenoidy. Bób ma wyjątkowy wpływ na organizm. Poprawia elastyczność i przepuszczalność naczyń krwionośnych, znajduje zastosowanie w chorobach biegunkowych, ponieważ sprzyja dezynfekcji jelit i ma działanie przeciwzapalne.
Uważa się, że antocyjany należące do grupy flawonoidów, które są silnymi przeciwutleniaczami o działaniu przeciwzapalnym, są odpowiedzialne za większość korzyści zdrowotnych tych jagód. Żurawina borówkowa ma zdolność do poprawy funkcji wzroku. Są popularnym naturalnym środkiem stosowanym w celu obniżenia poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2. Mogą obniżyć ciśnienie krwi, przyczynić się do prawidłowego poziomu cholesterolu i pomóc w zapobieganiu zakrzepom krwi, tym samym poprawiając zdrowie serca. Mogą również poprawić funkcjonowanie mózgu.
Oprócz zastosowania jagód żurawiny, liście borówki czernicy mogą być również wykorzystywane do sporządzania wywaru, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, w infekcjach dróg moczowych lub do płukania jamy ustnej oraz ma pozytywny wpływ na choroby skóry, takie jak łuszczyca. Borówka ma również znaczącą obecność w kosmetyce naturalnej, gdzie jest składnikiem kremów odbudowujących, szamponów na porost włosów, balsamów i maseczek.
Borówka chroni, odżywia, wzmacnia, rozjaśnia i upiększa skórę. Działa tonizująco i ściągająco. Silne przeciwutleniacze, zwłaszcza antocyjany, pomagają chronić skórę przed promieniami UVA. Jagody te przyczyniają się do witalnej, promiennej, miękkiej, elastycznej i jędrnej skóry. Pomagają zmniejszyć widoczność drobnych zmarszczek. Są odpowiednie dla wszystkich rodzajów skóry i są szczególnie cenione przez skórę wrażliwą i dojrzałą.
Borówka chroni, odżywia, wzmacnia, rozjaśnia i upiększa skórę. Działa tonizująco i ściągająco. Silne przeciwutleniacze, zwłaszcza antocyjany, pomagają chronić skórę przed promieniami UVA. Jagody te przyczyniają się do witalnej, promiennej, miękkiej, elastycznej i jędrnej skóry. Pomagają zmniejszyć widoczność drobnych zmarszczek. Są odpowiednie dla wszystkich rodzajów skóry i są szczególnie cenione przez skórę wrażliwą i dojrzałą.
Blog
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.