Żuraw Oskeruše
Klasyfikacja:
Další názvy:
Jarząb pospolity
Żurawka oskrzydlona, zwana również oskarą, to drzewo liściaste, które produkuje jadalne owoce o gorzkim smaku. Kolor jagód może być pomarańczowy, czerwony, żółty i biały. Owoce są często spożywane w postaci suszonej lub przerabiane na sos, dżem, wino i sok. Kora i liście żurawiny są również wykorzystywane do celów leczniczych.
Dzięki wysokiej zawartości witaminy C wzmacnia układ odpornościowy i leczy stany zapalne dróg oddechowych, ból gardła i astmę. Błonnik wspomaga układ trawienny i leczy zaparcia. Zawiera również kwas siarkowy i przeciwutleniacze. Promuje zdrowie skóry, zwiększa regenerację komórek, co zmniejsza ryzyko przedwczesnego starzenia się. Przyspiesza gojenie się ran.
Dzięki wysokiej zawartości witaminy C wzmacnia układ odpornościowy i leczy stany zapalne dróg oddechowych, ból gardła i astmę. Błonnik wspomaga układ trawienny i leczy zaparcia. Zawiera również kwas siarkowy i przeciwutleniacze. Promuje zdrowie skóry, zwiększa regenerację komórek, co zmniejsza ryzyko przedwczesnego starzenia się. Przyspiesza gojenie się ran.