Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Ubichinol

Klasyfikacja:
Další názvy:
Kaneka Ubiquinol™

Ubiquinol jest zredukowaną formą koenzymu Q10, który nasz organizm naturalnie zawiera. Jego produkcja wzrasta do 20 lat, po 30 latach zaczyna spadać. Jest rozpuszczalny w tłuszczach i łatwiej wchłaniany niż koenzym Q10. Znajduje się w sercu, wątrobie, nerkach, oleju sojowym, wołowinie, makreli i orzeszkach ziemnych.

Istnieją dwie formy CoQ10: ubichinon i ubichinol . Ubiquinol, aktywna antyoksydacyjna forma CoQ10, jest wytwarzany w organizmie z ubichinonu. W miarę starzenia się, poziom obu form spada. Już w wieku 20 lat ilość ubichinonu dostarczanego przez nasz organizm zaczyna spadać. Ponadto, organizm traci również zdolność do wytwarzania ubichinolu z ubichinonu. Jedną z jego podstawowych funkcji jest pomoc w tworzeniu energii w komórkach . Uczestniczy w tworzeniu trifosforanu adenozyny (ATP)które są dalej zaangażowane w transfer energii wewnątrz komórek.
Ubiquinol stanowi 90% CoQ10 we krwi i jest najlepiej przyswajalną formą. Dlatego zaleca się wybór suplementów zawierających formę ubichinolu.

Jego inną kluczową rolą jest służenie jako przeciwutleniacz i ochrona komórek przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Ma działanie przeciwutleniające, wspomaga zdrowie serca, obniża ciśnienie krwi, pomaga zapobiegać miażdżycy, obniża poziom cholesterolu, zwiększa płodność, dodaje energii i może łagodzić objawy choroby Parkinsona. Zalecane dzienne dawki: poniżej 30 lat: 30 mg, 30-40 lat: 60 mg, w przypadku zmęczenia: 100 mg, 40-50 lat: 100 mg i 50 lat i więcej: 100 mg. Działania niepożądane obejmują nudności, utratę apetytu, ból głowy, biegunkę i wysypkę.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.