Trójglicerydy średniołańcuchowe
Klasyfikacja:
Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe to kwasy, które mają około 8 do 12 atomów węgla w swoim łańcuchu, a gdy 3 zawierają razem glicerol, powstaje cząsteczka trójglicerydu zwana średniołańcuchowym trójglicerydem MCT. Jest to tłuszcz, który oferuje szereg korzyści zdrowotnych. Są one wyjątkowe, ponieważ zwiększają utlenianie tłuszczu, nasycenie i wydatek energetyczny. MCT pochodzą z oleju z ziaren palmowych.
W porównaniu do kwasów tłuszczowych o dłuższych łańcuchach, MCT są łatwiej wchłaniane, ponieważ organizm ma mniej pracy do wykonania w zakresie rozbijania wiązań węglowych. Cząsteczki MCT są mniejsze, więc mogą łatwiej przenikać przez błonę komórkową i nie wymagają użycia specjalnych enzymów, aby nasz organizm mógł je wykorzystać. Mówiąc prościej, tłuszcze MCT są bardziej korzystną wersją spożywanych tłuszczów dla organizmu, ponieważ tłuszcze te są łatwo trawione i wysyłane bezpośrednio do wątroby, gdzie mają działanie termogeniczne i zdolność pozytywnego wpływania na nasz metabolizm. Jest to jeden z powodów, dla których olej MCT jest skutecznie spalany i działa jako nasze paliwo, zamiast być przechowywany przez organizm jako tkanka tłuszczowa.
Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe mają działanie przeciwbakteryjne, poprawiają wyniki sportowe. Promują utratę wagi, aby pomóc zwiększyć spalanie kalorii.
W porównaniu do kwasów tłuszczowych o dłuższych łańcuchach, MCT są łatwiej wchłaniane, ponieważ organizm ma mniej pracy do wykonania w zakresie rozbijania wiązań węglowych. Cząsteczki MCT są mniejsze, więc mogą łatwiej przenikać przez błonę komórkową i nie wymagają użycia specjalnych enzymów, aby nasz organizm mógł je wykorzystać. Mówiąc prościej, tłuszcze MCT są bardziej korzystną wersją spożywanych tłuszczów dla organizmu, ponieważ tłuszcze te są łatwo trawione i wysyłane bezpośrednio do wątroby, gdzie mają działanie termogeniczne i zdolność pozytywnego wpływania na nasz metabolizm. Jest to jeden z powodów, dla których olej MCT jest skutecznie spalany i działa jako nasze paliwo, zamiast być przechowywany przez organizm jako tkanka tłuszczowa.
Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe mają działanie przeciwbakteryjne, poprawiają wyniki sportowe. Promują utratę wagi, aby pomóc zwiększyć spalanie kalorii.
Blog
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.