Triklosan
Klasyfikacja:
Další názvy:
triklosan
Triclosan to syntetyczna substancja chemiczna o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych, która niszczy lub hamuje wzrost mikroorganizmów, takich jak bakterie lub grzyby. Kiedy triklosan został po raz pierwszy wprowadzony na początku lat 70-tych do użytku w szpitalach, odniósł sukces, ponieważ pomógł utrzymać sterylność instrumentów medycznych. Kiedy triklosan został pierwotnie opracowany, uważano go za niejonowy środek przeciwdrobnoustrojowy o szerokim spektrum działania, który był również bezpieczny. Substancja została szybko włączona do wielu różnych produktów higieny osobistej, w tym dezodorantów, antyperspirantów, żeli pod prysznic, antybakteryjnych środków do dezynfekcji rąk, produktów do mycia naczyń i past do zębów.
Triclosan jest znanym czynnikiem zaburzającym gospodarkę hormonalną i podejrzewanym o działanie rakotwórcze. Triclosan jest również lipofilny, co oznacza, że może bioakumulować się w tłuszczu przez długi czas i jest obecnie wykrywalny w ludzkim mleku matki, próbkach krwi i moczu.
Stosowanie produktów zawierających triklosan wiąże się z:
Triclosan jest znanym czynnikiem zaburzającym gospodarkę hormonalną i podejrzewanym o działanie rakotwórcze. Triclosan jest również lipofilny, co oznacza, że może bioakumulować się w tłuszczu przez długi czas i jest obecnie wykrywalny w ludzkim mleku matki, próbkach krwi i moczu.
Stosowanie produktów zawierających triklosan wiąże się z:
- Nieprawidłowym funkcjonowaniem układu hormonalnego - sygnalizacja hormonów tarczycy.
- Upośledzenie układu odpornościowego. Dzieci narażone na działanie leków przeciwbakteryjnych w młodym wieku mają potencjał do rozwoju alergii, astmy i egzemy.
- Niekontrolowany wzrost komórek.
- Toksyczność rozwojowa i reprodukcyjna.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?