Treonian magnezu
Klasyfikacja:
Další názvy:
Treonian magnezu, Treonian magnezu, Magtein, L-treonian, L-treonian magnezu
L-treonian magnezu to łatwo przyswajalna forma magnezu. Jest to sól składająca się z mieszaniny magnezu i kwasu treonowego, substancji pochodzącej z witaminy C, która tworzy tak zwaną formę chelatową. Oznacza to, że cząsteczki magnezu są związane z cząsteczką kwasu treonowego. Może to poprawić stabilność magnezu, jego wchłanianie i biodostępność.
Jest często stosowany ze względu na pozytywne korzyści dla funkcji mózgu. Ma bezpośredni wpływ na zdolności poznawcze i może pomóc w radzeniu sobie z niektórymi zaburzeniami mózgu, takimi jak depresja lub utrata pamięci związana z wiekiem. Wpływ tego rodzaju magnezu na mózg wynika głównie z faktu, że jest on jedynym, który przekracza barierę krew-mózg. Gdy magnez przekroczy barierę krew-mózg, zaczyna również działać na rzecz wspomagania pamięci. Konkretne badania wykazały, że gdy L-treonian dostanie się do mózgu, zwiększa gęstość synaps, które są odpowiedzialne za przekazywanie pobudzenia nerwowego. To właśnie zmniejszenie gęstości synaps powoduje zmniejszenie zdolności poznawczych, takich jak wydajność, pamięć, uwaga lub pamięć epizodyczna (taka jak osobiste doświadczenia lub utrata tożsamości, która występuje w amnezji).
Nie tylko l-treonian przekracza barierę krew-mózg, ale także zwiększa neuroplastyczność mózgu, tj. zdolność mózgu do zmian i odgrywa istotną rolę w pamięci i uczeniu się.
L-treonian magnezu ma również doskonałe wyniki u osób z chorobą Alzheimera. U tych osób stwierdzono znaczną poprawę zdolności poznawczych, a także pamięci. L-treonian magnezu pwspiera zdolności poznawcze i koncentrację, zpoprawia jakość snu, zredukuje stres, zpomaga zapobiegać wystąpieniu chorób neurodegeneracyjnych (Alzheimera i Parkinsona) oraz zpoprawia pamięć..
Jest często stosowany ze względu na pozytywne korzyści dla funkcji mózgu. Ma bezpośredni wpływ na zdolności poznawcze i może pomóc w radzeniu sobie z niektórymi zaburzeniami mózgu, takimi jak depresja lub utrata pamięci związana z wiekiem. Wpływ tego rodzaju magnezu na mózg wynika głównie z faktu, że jest on jedynym, który przekracza barierę krew-mózg. Gdy magnez przekroczy barierę krew-mózg, zaczyna również działać na rzecz wspomagania pamięci. Konkretne badania wykazały, że gdy L-treonian dostanie się do mózgu, zwiększa gęstość synaps, które są odpowiedzialne za przekazywanie pobudzenia nerwowego. To właśnie zmniejszenie gęstości synaps powoduje zmniejszenie zdolności poznawczych, takich jak wydajność, pamięć, uwaga lub pamięć epizodyczna (taka jak osobiste doświadczenia lub utrata tożsamości, która występuje w amnezji).
Nie tylko l-treonian przekracza barierę krew-mózg, ale także zwiększa neuroplastyczność mózgu, tj. zdolność mózgu do zmian i odgrywa istotną rolę w pamięci i uczeniu się.
L-treonian magnezu ma również doskonałe wyniki u osób z chorobą Alzheimera. U tych osób stwierdzono znaczną poprawę zdolności poznawczych, a także pamięci. L-treonian magnezu pwspiera zdolności poznawcze i koncentrację, zpoprawia jakość snu, zredukuje stres, zpomaga zapobiegać wystąpieniu chorób neurodegeneracyjnych (Alzheimera i Parkinsona) oraz zpoprawia pamięć..
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?