Tlenek azotu
Klasyfikacja:
Další názvy:
tlenek azotu, NO
Tlenek azotu jest bardzo ważną i niestabilną cząsteczką sygnalizacyjną wytwarzaną przez komórki śródbłonka w naczyniach krwionośnych. Odkrycie tlenku azotu przyniosło Louisowi Ignarrowi, lekarzowi i naukowcowi, Nagrodę Nobla w 1998 roku. Poświęcił on trzydzieści lat swojej kariery zawodowej na badania i wierzy, że przy wystarczającej produkcji NO możemy wyeliminować do 80% występowania chorób sercowo-naczyniowych.
Dla naszego układu sercowo-naczyniowego produkcja tlenku azotu jest niezbędnym składnikiem. Dzieje się tak, ponieważ bierze on udział w rozszerzaniu naczyń krwionośnych, co skutkuje lepszym przepływem krwi przez naczynia krwionośne, a następnie obniżeniem ciśnienia krwi. Główną funkcją układu naczyniowego jest zapewnienie wystarczającego przepływu krwi przez naczynia krwionośne w celu dystrybucji zarówno składników odżywczych, jak i tlenu. Tlenek azotu zapewnia prawidłowe i szybkie funkcjonowanie całego układu sercowo-naczyniowego. NO pomaga rozszerzać naczynia krwionośne, zapewniając lepszy przepływ krwi nie tylko do serca, ale do każdego narządu i tkanki w naszym ciele. Ponadto bierze udział w usuwaniu blaszek miażdżycowych wewnątrz naczyń krwionośnych. wydajność, doskonale działa na napompowanie mięśni i przyspiesza regenerację.
Dla naszego układu sercowo-naczyniowego produkcja tlenku azotu jest niezbędnym składnikiem. Dzieje się tak, ponieważ bierze on udział w rozszerzaniu naczyń krwionośnych, co skutkuje lepszym przepływem krwi przez naczynia krwionośne, a następnie obniżeniem ciśnienia krwi. Główną funkcją układu naczyniowego jest zapewnienie wystarczającego przepływu krwi przez naczynia krwionośne w celu dystrybucji zarówno składników odżywczych, jak i tlenu. Tlenek azotu zapewnia prawidłowe i szybkie funkcjonowanie całego układu sercowo-naczyniowego. NO pomaga rozszerzać naczynia krwionośne, zapewniając lepszy przepływ krwi nie tylko do serca, ale do każdego narządu i tkanki w naszym ciele. Ponadto bierze udział w usuwaniu blaszek miażdżycowych wewnątrz naczyń krwionośnych. wydajność, doskonale działa na napompowanie mięśni i przyspiesza regenerację.
Blog
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.