Tiamina HCl
Tiamina HCl lub chlorowodorek tiaminy jest formą tiaminy w postaci soli chlorowodorkowej. Jest ona wykorzystywana do wielu ważnych funkcji w organizmie. Jest to witamina niezbędna do metabolizmu tlenowego, wzrostu komórek, przekazywania impulsów nerwowych i syntezy acetylocholiny. Tiamina HCl jest fosforylowana po hydrolizie, tworząc aktywny pirofosforan tiaminy.
Tiamina HCl znajduje się w pełnych ziarnach, fasoli, soczewicy, niektórych owocach i warzywach. Tiamina HCl występuje w suplementach, najczęściej w odżywkach i kompleksach witamin B. Jest również podawana w zastrzykach osobom z niedoborem witaminy B1.
Chlorowodorek tiaminy jest wykorzystywany przez wiele enzymów do produkcji energii z pożywienia, syntezy materiału genetycznego oraz prawidłowego funkcjonowania mózgu i nerwów. Jest stosowana w leczeniu zaburzeń metabolicznych. Pirofosforan tiaminy jest koenzymem zaangażowanym w aktywność enzymatyczną obejmującą metabolizm kwasów tłuszczowych, aminokwasów i węglowodanów.
Tiamina jest ważna, ponieważ wspomaga trawienie i bierze udział w konwersji cukrów, w szczególności w rozkładaniu cukrów na glukozę. Jest zatem niezbędna dla metabolizmu glukozy. Wzmacnia również układ odpornościowy. Wspiera układ sercowo-naczyniowy, układ mięśniowy i utrzymuje funkcję centralnego układu nerwowego.
Niedobór chlorowodorku tiaminy jest rzadki i objawia się chorobą beri beri, w której dochodzi do uszkodzenia nerwów, co może objawiać się zwiększoną częstością akcji serca, nadmiernym obrzękiem, powiększeniem serca i trudnościami w oddychaniu. Niedobór tiaminy może wystąpić w alkoholizmie, malarii, nowotworach i u osób poddawanych hemodializie.