Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Tiamina HCl

Klasyfikacja:
Další názvy:
Chlorowodorek tiaminy

Tiamina HCl lub chlorowodorek tiaminy jest formą tiaminy w postaci soli chlorowodorkowej. Jest ona wykorzystywana do wielu ważnych funkcji w organizmie. Jest to witamina niezbędna do metabolizmu tlenowego, wzrostu komórek, przekazywania impulsów nerwowych i syntezy acetylocholiny. Tiamina HCl jest fosforylowana po hydrolizie, tworząc aktywny pirofosforan tiaminy.
Tiamina HCl znajduje się w pełnych ziarnach, fasoli, soczewicy, niektórych owocach i warzywach. Tiamina HCl występuje w suplementach, najczęściej w odżywkach i kompleksach witamin B. Jest również podawana w zastrzykach osobom z niedoborem witaminy B1.

Chlorowodorek tiaminy jest wykorzystywany przez wiele enzymów do produkcji energii z pożywienia, syntezy materiału genetycznego oraz prawidłowego funkcjonowania mózgu i nerwów. Jest stosowana w leczeniu zaburzeń metabolicznych. Pirofosforan tiaminy jest koenzymem zaangażowanym w aktywność enzymatyczną obejmującą metabolizm kwasów tłuszczowych, aminokwasów i węglowodanów.

Tiamina jest ważna, ponieważ wspomaga trawienie i bierze udział w konwersji cukrów, w szczególności w rozkładaniu cukrów na glukozę. Jest zatem niezbędna dla metabolizmu glukozy. Wzmacnia również układ odpornościowy. Wspiera układ sercowo-naczyniowy, układ mięśniowy i utrzymuje funkcję centralnego układu nerwowego.

Niedobór chlorowodorku tiaminy jest rzadki i objawia się chorobą beri beri, w której dochodzi do uszkodzenia nerwów, co może objawiać się zwiększoną częstością akcji serca, nadmiernym obrzękiem, powiększeniem serca i trudnościami w oddychaniu. Niedobór tiaminy może wystąpić w alkoholizmie, malarii, nowotworach i u osób poddawanych hemodializie.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?