Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Tiamina HCl

Klasyfikacja:
Další názvy:
Chlorowodorek tiaminy

Tiamina HCl lub chlorowodorek tiaminy jest formą tiaminy w postaci soli chlorowodorkowej. Jest ona wykorzystywana do wielu ważnych funkcji w organizmie. Jest to witamina niezbędna do metabolizmu tlenowego, wzrostu komórek, przekazywania impulsów nerwowych i syntezy acetylocholiny. Tiamina HCl jest fosforylowana po hydrolizie, tworząc aktywny pirofosforan tiaminy.
Tiamina HCl znajduje się w pełnych ziarnach, fasoli, soczewicy, niektórych owocach i warzywach. Tiamina HCl występuje w suplementach, najczęściej w odżywkach i kompleksach witamin B. Jest również podawana w zastrzykach osobom z niedoborem witaminy B1.

Chlorowodorek tiaminy jest wykorzystywany przez wiele enzymów do produkcji energii z pożywienia, syntezy materiału genetycznego oraz prawidłowego funkcjonowania mózgu i nerwów. Jest stosowana w leczeniu zaburzeń metabolicznych. Pirofosforan tiaminy jest koenzymem zaangażowanym w aktywność enzymatyczną obejmującą metabolizm kwasów tłuszczowych, aminokwasów i węglowodanów.

Tiamina jest ważna, ponieważ wspomaga trawienie i bierze udział w konwersji cukrów, w szczególności w rozkładaniu cukrów na glukozę. Jest zatem niezbędna dla metabolizmu glukozy. Wzmacnia również układ odpornościowy. Wspiera układ sercowo-naczyniowy, układ mięśniowy i utrzymuje funkcję centralnego układu nerwowego.

Niedobór chlorowodorku tiaminy jest rzadki i objawia się chorobą beri beri, w której dochodzi do uszkodzenia nerwów, co może objawiać się zwiększoną częstością akcji serca, nadmiernym obrzękiem, powiększeniem serca i trudnościami w oddychaniu. Niedobór tiaminy może wystąpić w alkoholizmie, malarii, nowotworach i u osób poddawanych hemodializie.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.