Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Tłuszcze

Klasyfikacja:
Další názvy:
Lipidy
Tłuszcze są jednym z głównych składników odżywczych, które są niezbędne dla naszego życia.Tłuszcze składają się z trójglicerydów. Ich cząsteczki składają się z atomów węgla i wodoru, których skład decyduje o tym, czy jest to dobry czy zły tłuszcz. W żywieniu są one jednym z głównych makroskładników odżywczych. W zdrowej diecie większość tłuszczu powinna pochodzić z nienasyconych kwasów tłuszczowych, a dzienne spożycie tłuszczu powinno wynosić 30-35%.

Ze względu na pochodzenie, tłuszcze dzielą się na:
zwierzęce: smalec, jaja, mięso, ryby, produkty mleczne

roślinne: oleje, orzechy, awokado, kokos, mak

W oparciu o obecność kwasów tłuszczowych, tłuszcze dzielą się na:
tłuszcze nienasycone: olej kokosowy, produkty mleczne, masło
tłuszcze nienasycone: tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone: oleje roślinne, orzechy, nasiona, ryby

Nienasycone kwasy tłuszczowe znajdują się w tłustych mięsach, mleku, śmietanie, smalcu, maśle i serze. Nadmierne spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych podnosi poziom cholesterolu, a tym samym ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Dzienne spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych powinno wynosić tylko 1/3 całkowitego dziennego spożycia tłuszczu.

Najważniejsze nienasycone kwasy tłuszczowe to omega-3 (olej rzepakowy, ryby) i omega-6 (olej słonecznikowy).
Jeśli chodzi o oleje roślinne, ważne jest, aby wybierać te tłoczone na zimno, aby zachować wartość odżywczą oleju roślinnego. Nienasycone kwasy tłuszczowe powinny stanowić podstawę tłuszczów w diecie ponieważ mają pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy i wykazano, że mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie mózgu.

To dzięki tłuszczom możemy przyswajać i wykorzystywać witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli witaminy A, D, E, K. Służą one również jako źródło energii. Są źródłem kwasów tłuszczowych. Tłuszcze tworzą ochronną część narządów, takich jak nerki i działają jako izolator termiczny dla organizmu. Tłuszcze są ważną częścią struktury komórek. Chronią serce, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?