Tłuszcze
Klasyfikacja:
Další názvy:
Lipidy
Tłuszcze są jednym z głównych składników odżywczych, które są niezbędne dla naszego życia.Tłuszcze składają się z trójglicerydów. Ich cząsteczki składają się z atomów węgla i wodoru, których skład decyduje o tym, czy jest to dobry czy zły tłuszcz. W żywieniu są one jednym z głównych makroskładników odżywczych. W zdrowej diecie większość tłuszczu powinna pochodzić z nienasyconych kwasów tłuszczowych, a dzienne spożycie tłuszczu powinno wynosić 30-35%.
Ze względu na pochodzenie, tłuszcze dzielą się na:
zwierzęce: smalec, jaja, mięso, ryby, produkty mleczne
roślinne: oleje, orzechy, awokado, kokos, mak
Najważniejsze nienasycone kwasy tłuszczowe to omega-3 (olej rzepakowy, ryby) i omega-6 (olej słonecznikowy).Jeśli chodzi o oleje roślinne, ważne jest, aby wybierać te tłoczone na zimno, aby zachować wartość odżywczą oleju roślinnego. Nienasycone kwasy tłuszczowe powinny stanowić podstawę tłuszczów w diecie ponieważ mają pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy i wykazano, że mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie mózgu.
To dzięki tłuszczom możemy przyswajać i wykorzystywać witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli witaminy A, D, E, K. Służą one również jako źródło energii. Są źródłem kwasów tłuszczowych. Tłuszcze tworzą ochronną część narządów, takich jak nerki i działają jako izolator termiczny dla organizmu. Tłuszcze są ważną częścią struktury komórek. Chronią serce, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi.
Ze względu na pochodzenie, tłuszcze dzielą się na:
zwierzęce: smalec, jaja, mięso, ryby, produkty mleczne
roślinne: oleje, orzechy, awokado, kokos, mak
W oparciu o obecność kwasów tłuszczowych, tłuszcze dzielą się na:
tłuszcze nienasycone: olej kokosowy, produkty mleczne, masło
tłuszcze nienasycone: tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone: oleje roślinne, orzechy, nasiona, ryby
Najważniejsze nienasycone kwasy tłuszczowe to omega-3 (olej rzepakowy, ryby) i omega-6 (olej słonecznikowy).Jeśli chodzi o oleje roślinne, ważne jest, aby wybierać te tłoczone na zimno, aby zachować wartość odżywczą oleju roślinnego. Nienasycone kwasy tłuszczowe powinny stanowić podstawę tłuszczów w diecie ponieważ mają pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy i wykazano, że mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie mózgu.
To dzięki tłuszczom możemy przyswajać i wykorzystywać witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli witaminy A, D, E, K. Służą one również jako źródło energii. Są źródłem kwasów tłuszczowych. Tłuszcze tworzą ochronną część narządów, takich jak nerki i działają jako izolator termiczny dla organizmu. Tłuszcze są ważną częścią struktury komórek. Chronią serce, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi.
Blog
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.