Szumy uszne
Klasyfikacja:
Termin szumy uszne odnosi się do szumów usznych, gwizdów, dzwonienia, dzwonienia, łuszczenia, brzęczenia lub brzęczenia w uszach. Dźwięki są słyszalne tylko przez daną osobę. Rodzaj, wysokość i intensywność lub regularność tonów są całkowicie indywidualne. Z reguły dźwięki są bardziej słyszalne w ciszy i bezruchu. Mogą być bardzo dokuczliwe, szczególnie wieczorem podczas zasypiania lub w nocy. Szumy uszne uniemożliwiają również koncentrację, powodują bezsenność, problemy z pamięcią, a nawet depresję. Wynikają z kilku możliwych przyczyn, takich jak infekcje ucha, hałas, urazy w okolicy głowy, stres itp... Nie ma jeszcze lekarstwa, szum w uszach można jedynie złagodzić. Najczęściej przepisywane są leki wspomagające krążenie krwi w mózgu.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?