Szafran
Safran to przyprawa, która jest używana zarówno do dań pikantnych, jak i słodkich. Szafran to wieloletnie zioło bez łodyg, kwiaty mają jasnofioletowy kolor, w których znajdują się pręciki, które są zbierane. Zawiera 3 substancje biologicznie czynne: safranal, który jest odpowiedzialny za zapach szafranu, pikrokrocynę, która powoduje gorzki smak szafranu oraz barwnik krocynę.
Safran zawiera również karotenoidy, mangan, witaminę C, B2, węglowodany, białko, wapń, miedź, żelazo, magnez.
Istnieje kilka pozytywnych skutków dla organizmu. Oprócz wspierania zdrowia oczu, pomaga w leczeniu zwyrodnienia plamki żółtej, poprawia pamięć, stymuluje żeńskie hormony, zwiększa libido i łagodzi objawy PMS. Wspomaga również wzrost włosów, wzmacnia odporność, pomaga w leczeniu przeziębienia i gorączki. Safran pomaga również regulować poziom cukru we krwi, działa na bezsenność, pomaga w leczeniu astmy i wspiera trawienie.