Syrop z agawy
Agawa jest sukulentem, który rośnie głównie w Meksyku i w swojej naturalnej postaci ma silne właściwości przeciwutleniające. Syrop pochodzi z płynu wewnątrz niebieskiej agawy, która jest uprawiana na polach i zbierana, gdy rośliny osiągną pożądany rozmiar. Płyn jest najpierw ekstrahowany z rośliny, a następnie filtrowany. Sok jest następnie podgrzewany w celu rozbicia złożonych cukrów na proste. Po zakończeniu gotowania agawa jest ponownie filtrowana.
Agawa zawiera izoflawony, fitochemikalia, które wykazały pozytywne korzyści zdrowotne. Jest również bogata w inulinę, polisacharyd, który ma właściwości podobne do rozpuszczalnego błonnika. Jest więc jednym z wysokiej jakości prebiotyków. Chociaż agawa ma niski indeks glikemiczny, jest o 30% słodsza niż cukier, więc będziesz potrzebować mniejszej ilości, aby osiągnąć ten sam smak.