Syrop klonowy
Klasyfikacja:
Další názvy:
Syrop klonowy
Syrop klonowy, a dokładniej miza, jest używany od wielu stuleci. W rzeczywistości jest to jedna z najstarszych istniejących form substancji słodzących. Był spożywany przez rdzennych Amerykanów żyjących w Ameryce Północnej. Syrop klonowy został po raz pierwszy zebrany i wykorzystany przez rdzennych Amerykanów. Sok z różnych drzew klonowych został po raz pierwszy przetworzony na syrop na długo przed przybyciem europejskich osadników do obu Ameryk.
Syrop klonowy jest wytwarzany z soku drzewa klonowego. Drzewo, z którego pozyskuje się sok, powinno mieć co najmniej 40-letnie słoje, aby zapobiec jego uszkodzeniu , a "zbieranie" soku powinno odbywać się w temperaturze poniżej zera, co jest również ważne, aby drzewo nie zostało uszkodzone. Syrop klonowy może być wytwarzany z ponad 100 gatunków klonu, jednak istnieją 2 główne gatunki klonu i są to klon cukrowy lub klon twardy (Acer saccharum) są głównymi używanymi gatunkami klonu.
Syrop klonowy zawiera szereg korzystnych składników odżywczych i fitochemikaliów. Niektóre z głównych przeciwutleniaczy odkrytych w syropie klonowym obejmują kwas benzoesowy, kwas galusowy, kwas cynamonowy i różne flawanole, takie jak katechina, epikatechina, rutyna i kwercetyna.
Syrop klonowy jest wytwarzany z soku drzewa klonowego. Drzewo, z którego pozyskuje się sok, powinno mieć co najmniej 40-letnie słoje, aby zapobiec jego uszkodzeniu , a "zbieranie" soku powinno odbywać się w temperaturze poniżej zera, co jest również ważne, aby drzewo nie zostało uszkodzone. Syrop klonowy może być wytwarzany z ponad 100 gatunków klonu, jednak istnieją 2 główne gatunki klonu i są to klon cukrowy lub klon twardy (Acer saccharum) są głównymi używanymi gatunkami klonu.
Syrop klonowy zawiera szereg korzystnych składników odżywczych i fitochemikaliów. Niektóre z głównych przeciwutleniaczy odkrytych w syropie klonowym obejmują kwas benzoesowy, kwas galusowy, kwas cynamonowy i różne flawanole, takie jak katechina, epikatechina, rutyna i kwercetyna.