Sulforafan
Klasyfikacja:
Další názvy:
Sulforafan
Sulforafan jest klasyfikowany jako fitochemikalia, czyli substancje, które mają działanie ochronne przed niektórymi chorobami. Są to substancje czynne, które mogą zapobiegać rozwojowi niektórych rodzajów chorób, takich jak niektóre nowotwory. Sulforafan jest przeciwutleniaczem, który pomaga na przykład obniżyć wysokie ciśnienie krwi, cholesterol, a nawet poziom cukru we krwi. Dlatego substancja ta powinna pojawić się w diecie diabetyków. Inne korzyści zdrowotne obejmują ochronę skóry przed promieniami UV lub zapobieganie zaparciom. Sulforafan znajduje się w warzywach krzyżowych (brokuły, kalafior, kapusta, brukselka czy rukola).
Najwięcej sulforafanu znajduje się jednak w kiełkach brokułów. Młode kiełki brokułów zawierają 10 do 100 razy więcej glukorafaniny niż jakakolwiek inna roślina! Sulforafan występuje w tych produktach jako glukorafanina i jest przekształcany w SFN dopiero po rozgnieceniu, zmiażdżeniu lub zmiksowaniu w wyniku działania enzymu (również występującego w tych produktach) zwanego myrozynazą..
Najwięcej sulforafanu znajduje się jednak w kiełkach brokułów. Młode kiełki brokułów zawierają 10 do 100 razy więcej glukorafaniny niż jakakolwiek inna roślina! Sulforafan występuje w tych produktach jako glukorafanina i jest przekształcany w SFN dopiero po rozgnieceniu, zmiażdżeniu lub zmiksowaniu w wyniku działania enzymu (również występującego w tych produktach) zwanego myrozynazą..
Blog
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.