Sproszkowany owoc dzikiej róży
Owoce dzikiej róży rozwijają się z kwiatów i mają kolor od pomarańczowego do purpurowo-czarnego. Owoce zbierane są jesienią. Proszek może być przyjmowany na surowo jako naturalny środek leczniczy. Owoce dzikiej róży są najpierw suszone, a następnie kruszone i mielone na drobny proszek. Zawierawitaminę C, E, beta-karoten i likopen. Proszek ten ma działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, wzmacnia układ odpornościowy, leczy zapalenie stawów, leczy ból pleców, promuje zdrowie jelit, leczy zaparcia biegunki i leczy infekcje dróg moczowych. Skutki uboczne obejmują nudności, biegunkę, zaparcia, zgagę, zmęczenie i ból głowy. Jest przeciwwskazany w przypadku zakrzepicy żył głębokich, zatorowości płucnej, leków rozrzedzających krew i nie jest odpowiedni dla kobiet w ciąży, karmiących piersią i dzieci.