Spermidyna
Klasyfikacja:
Další názvy:
Spermidyna
Spermidyna jest poliaminą występującą naturalnie w komórkach i niektórych produktach spożywczych. Występuje we wszystkich komórkach eukariotycznych, gdzie odgrywa integralną rolę w metabolizmie komórkowym. U niektórych bakterii jest niezbędnym czynnikiem wzrostu, a także polikationem utrzymującym fizjologiczne pH. Chociaż spermidyna jest dostępna w żywności, można ją również przyjmować w postaci suplementów - jest to najskuteczniejszy sposób na utrzymanie poziomu spermidyny.
Spermidyna ułatwia autofagię, proces, w którym organizm usuwa martwe/toksyczne komórki, a w niektórych przypadkach promuje produkcję nowych, zdrowych komórek. Spermidyna może również poprawiać właściwości poznawcze, takie jak pamięć i mogą mieć neuroprotekcyjny wpływ na uszkodzenia neuronów spowodowane zapaleniem, niedokrwieniem i stresem oksydacyjnym. Jednym ze sposobów osiągnięcia tego celu jest rozpuszczanie białek amyloidu-beta przez autofagię. Blaszki te mogą gromadzić się w mózgu i uważa się, że są związane z chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera. Badanie wykazało wczesne oznaki, że spermidyna może zapobiegać utracie pamięci u osób starszych cierpiących na demencję.
Spermidyna ułatwia autofagię, proces, w którym organizm usuwa martwe/toksyczne komórki, a w niektórych przypadkach promuje produkcję nowych, zdrowych komórek. Spermidyna może również poprawiać właściwości poznawcze, takie jak pamięć i mogą mieć neuroprotekcyjny wpływ na uszkodzenia neuronów spowodowane zapaleniem, niedokrwieniem i stresem oksydacyjnym. Jednym ze sposobów osiągnięcia tego celu jest rozpuszczanie białek amyloidu-beta przez autofagię. Blaszki te mogą gromadzić się w mózgu i uważa się, że są związane z chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera. Badanie wykazało wczesne oznaki, że spermidyna może zapobiegać utracie pamięci u osób starszych cierpiących na demencję.
Blog
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.