Sorbitol
Klasyfikacja:
Sorbitol to alkohol cukrowy, którego struktura chemiczna jest podobna do glukozy, a dodatkowo posiada atom wodoru. Sorbitol jest mniej słodki niż tradycyjny cukier stołowy i nie podnosi poziomu cukru we krwi. Poza przemysłem spożywczym jest on również wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym. Sorbitol znajduje się w owocach (jabłka, morele, jeżyny, daktyle, figi), dietetycznych napojach gazowanych i żywności dla diabetyków. Główną zaletą stosowania sorbitolu jest to, że nie podnosi poziomu cukru we krwi. pigułka i pomaga w leczeniu zatruć. Zaburzenia trawienne, takie jak biegunka, nudności i bóle brzucha mogą wystąpić podczas stosowania sorbitolu, a także zwiększone pragnienie, nietolerancja, osłabienie i mogą zakłócać ketozę. Małe dzieci, kobiety karmiące piersią i osoby z zespołem jelita drażliwego powinny unikać przyjmowania sorbitolu.
Blog
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.