Sorbitol
Klasyfikacja:
Sorbitol to alkohol cukrowy, którego struktura chemiczna jest podobna do glukozy, a dodatkowo posiada atom wodoru. Sorbitol jest mniej słodki niż tradycyjny cukier stołowy i nie podnosi poziomu cukru we krwi. Poza przemysłem spożywczym jest on również wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym. Sorbitol znajduje się w owocach (jabłka, morele, jeżyny, daktyle, figi), dietetycznych napojach gazowanych i żywności dla diabetyków. Główną zaletą stosowania sorbitolu jest to, że nie podnosi poziomu cukru we krwi. pigułka i pomaga w leczeniu zatruć. Zaburzenia trawienne, takie jak biegunka, nudności i bóle brzucha mogą wystąpić podczas stosowania sorbitolu, a także zwiększone pragnienie, nietolerancja, osłabienie i mogą zakłócać ketozę. Małe dzieci, kobiety karmiące piersią i osoby z zespołem jelita drażliwego powinny unikać przyjmowania sorbitolu.