Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Sól Epsom

Klasyfikacja:
Další názvy:
Siarczan magnezu, siarczan magnezu

Sól Epsom to związek magnezu i siarczanu. Magnez jest bardzo ważny dla organizmu, zmniejsza stany zapalne, pomaga w funkcjonowaniu mięśni i nerwów oraz pomaga w produkcji hormonu odpowiedzialnego za uczucie szczęścia - serotoniny. Siarczany są również bardzo istotne, poprawiają wchłanianie składników odżywczych do organizmu, a z kolei pomagają wypłukać toksyny, a także łagodzą migreny.

Dobroczynne działanie kąpieli można odczuć już po pierwszej próbie - relaksuje układ nerwowy, pomaga leczyć problemy skórne, łagodzi bóle pleców i kończyn, łagodzi napięcie mięśni i pomaga pozbyć się szkodliwych substancji z organizmu. Regularne kąpiele mają również wpływ na rytm serca, zmniejszają zakrzepy krwi, a także ciśnienie krwi. Kąpiel pomaga również ukoić ból stóp, łagodzi obrzęki, zmiękcza stwardniałą skórę na piętach. Po kąpieli poczujesz się jak nowo narodzony pod każdym względem.

Nazwa siarczan magnezu prawdopodobnie nie jest dobrze znana wielu osobom; termin "gorzka sól" jest znacznie bardziej powszechny. Dla większości ludzi jest on jednak znany jako sól Epsom. Swoją nazwę zawdzięcza oryginalnemu złożu Epsom w Anglii w XVII wieku. Jest to bezbarwna, krystaliczna i wysoce rozpuszczalna substancja.

Ponieważ sól ta jest najlepiej wchłaniana przezskórnie, przez skórę, jest najczęściej stosowana w kąpielach relaksacyjnych i detoksykacyjnych, w których uwalniane są jony magnezu i siarczanu. Podczas kąpieli zachodzi proces zwany odwróconą osmozą, który wraz z solą usuwa z organizmu niebezpieczne toksyny, których głównym składnikiem jest siarczan.
Znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce, gdzie może być stosowana jako
jakościowy peeling, wspomaga zdrowie włosów. Jest stosowany w leczeniu chorób układu mięśniowo-szkieletowego, takich jak choroba zapalna stawów (zapalenie stawów) lub fibromialgia, która charakteryzuje się bólem mięśniowo-szkieletowym głównie w mięśniach. Służy również jako świetny suplement, szczególnie dla sportowców, ponieważ dzięki magnezowi łagodzi bóle mięśni i stawów oraz przyspiesza regenerację. Dzięki zawartości magnezu pomaga lepiej spać i redukuje stres.


Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.