Sód
Klasyfikacja:
Sód jest jednym z pierwiastków biogennych i znajduje się w tkankach roślinnych i zwierzęcych oraz jest składnikiem wielu produktów spożywczych.Sód jest bardzo ważnym elektrolitem obecnym w płynie pozakomórkowym. Najważniejszym źródłem sodu jest chlorek sodu (sól kuchenna) dodawany do potraw i różnych produktów spożywczych. W przypadku sodu ważne jest, aby spożywać go w rozsądnych ilościach, w przeciwnym razie może powodować problemy zdrowotne. Sód znajduje się w owocach (jabłko, banan), warzywach (kapusta, marchew, rzepa, warzywa liściaste) i żółtkach jaj.
Sód jest ważny dla regulowania poziomu krwi i płynów w organizmie człowieka. Reguluje poziom ciśnienia krwi. Wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, poprawia pracę mózgu, łagodzi skurcze mięśni, kontroluje wchłanianie glukozy, eliminuje dwutlenek węgla w organizmie i odżywia skórę - zapobiegając jej starzeniu się.
Niedobór sodu w organizmie człowieka może objawiać się biegunką, wymiotami, bólem głowy, osłabieniem, sennością, dezorientacją, niskim ciśnieniem krwi i utratą wagi. Zalecane dzienne spożycie sodu wynosi dla dzieci do1 roku 130 - 180 mg, dla dzieci i młodzieży to300 - 550 mga dla dorosłych to450 - 2000 mg.
Sód jest ważny dla regulowania poziomu krwi i płynów w organizmie człowieka. Reguluje poziom ciśnienia krwi. Wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, poprawia pracę mózgu, łagodzi skurcze mięśni, kontroluje wchłanianie glukozy, eliminuje dwutlenek węgla w organizmie i odżywia skórę - zapobiegając jej starzeniu się.
Niedobór sodu w organizmie człowieka może objawiać się biegunką, wymiotami, bólem głowy, osłabieniem, sennością, dezorientacją, niskim ciśnieniem krwi i utratą wagi. Zalecane dzienne spożycie sodu wynosi dla dzieci do1 roku 130 - 180 mg, dla dzieci i młodzieży to300 - 550 mga dla dorosłych to450 - 2000 mg.
Blog
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.