Soczewica jadalna
Klasyfikacja:
Další názvy:
Lens culinaris
Soczewica jest rośliną jednoroczną, jedną z najbardziej znanych roślin strączkowych i najstarszą rośliną uprawną. Pochodzi z granicznej Azji i od tysięcy lat jest podstawowym pożywieniem, ponieważ jest tak bogata w składniki odżywcze. Zawiera znaczną część białka, oprócz witamin i minerałów, nierozpuszczalnego błonnika, ale jednocześnie nie zawiera tłuszczu. Jest więc odpowiednim pożywieniem dla diet redukcyjnych. Z witamin są to głównie witaminy z grupy B, następnie witamina A, C i E. Ponadto ma również wiele minerałów i pierwiastków śladowych, zwłaszcza miedzi, żelaza i fosforu. Szkoda byłoby pominąć ważne enzymy i kwas foliowy zawarte w kiełkach soczewicy. Soczewica ma niezapomniane korzyści zdrowotne. Przede wszystkim pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Ponadto, dzięki zawartości kwasu foliowego, wspiera zdrowe serce i reguluje wysokie ciśnienie krwi. W kosmetyce stosuje się ekstrakt, który jest następnie dodawany do produktów do pielęgnacji skóry i włosów.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?