Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Śliwka

Klasyfikacja:

Jest to starożytny gatunek udomowiony, znany tylko w uprawie, który jest obecnie uprawiany dla swoich owoców w regionach kosmicznych na całym świecie. Gatunek ten, który został po raz pierwszy odnotowany w uprawie przez Syryjczyków, a następnie Rzymian i rozprzestrzenił się w Europie Zachodniej podczas wypraw krzyżowych, prawdopodobnie pochodzi od jednego lub kombinacji kilku euroazjatyckich przodków: śliwki wiśniowej (P. salicifera); śliwki ciernistej (P. spinosa); i śliwy damson (P. insititia). Jest to małe lub średniej wielkości drzewo liściaste uprawiane ze względu na owoce. Śliwki są jednymi z najpopularniejszych owoców pestkowych.

Niektóre substancje odkryte w śliwkach należą do znanych przeciwutleniaczy. Neutralizują one niektóre wolne rodniki i zapobiegają uszkodzeniom naszych komórek i ich błon. Śliwki są świetną przekąską, jeśli czujesz się zmęczony lub cierpisz na zawroty głowy. Może to być wynikiem niedoboru żelaza w organizmie. Śliwki nie tylko zawierają żelazo, ale są również źródłem witaminy C, która pomaga żelazu być lepiej wchłanianym. Śliwki są również bogatym źródłem błonnika, który jest ważny dla prawidłowego trawienia, dlatego śliwki są dobre na zaparcia. Ponadto śliwki przyczyniają się do wzrostu zdrowych bakterii w naszych jelitach. Badania wykazały, że śliwki zawierają minerał o nazwie boron, który pomaga zdrowym kościom i mięśniom. Może to pomóc w zapobieganiu osteoporozie.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.