Śliwka
Jest to starożytny gatunek udomowiony, znany tylko w uprawie, który jest obecnie uprawiany dla swoich owoców w regionach kosmicznych na całym świecie. Gatunek ten, który został po raz pierwszy odnotowany w uprawie przez Syryjczyków, a następnie Rzymian i rozprzestrzenił się w Europie Zachodniej podczas wypraw krzyżowych, prawdopodobnie pochodzi od jednego lub kombinacji kilku euroazjatyckich przodków: śliwki wiśniowej (P. salicifera); śliwki ciernistej (P. spinosa); i śliwy damson (P. insititia). Jest to małe lub średniej wielkości drzewo liściaste uprawiane ze względu na owoce. Śliwki są jednymi z najpopularniejszych owoców pestkowych.
Niektóre substancje odkryte w śliwkach należą do znanych przeciwutleniaczy. Neutralizują one niektóre wolne rodniki i zapobiegają uszkodzeniom naszych komórek i ich błon. Śliwki są świetną przekąską, jeśli czujesz się zmęczony lub cierpisz na zawroty głowy. Może to być wynikiem niedoboru żelaza w organizmie. Śliwki nie tylko zawierają żelazo, ale są również źródłem witaminy C, która pomaga żelazu być lepiej wchłanianym. Śliwki są również bogatym źródłem błonnika, który jest ważny dla prawidłowego trawienia, dlatego śliwki są dobre na zaparcia. Ponadto śliwki przyczyniają się do wzrostu zdrowych bakterii w naszych jelitach. Badania wykazały, że śliwki zawierają minerał o nazwie boron, który pomaga zdrowym kościom i mięśniom. Może to pomóc w zapobieganiu osteoporozie.