Skrobia kukurydziana
Klasyfikacja:
Další názvy:
Skrobia kukurydziana, skrobia Zea Mays
Skrobia kukurydziana to węglowodan pozyskiwany ze zmielonej kukurydzy. Może być również wytwarzana jako mąka kukurydziana. Jest to produkt bezglutenowy, ale nie jest dobrym źródłem witamin i minerałów. Jest używana w kuchni i do celów przemysłowych do produkcji klejów do papieru i tekstyliów.
Skrobia kukurydziana zawiera błonnik, selen, miedź i żelazo.
Skrobia kukurydziana ma działanie przeciwzapalne, dostarcza organizmowi energii, zwiększa spożycie kalorii. Reguluje poziom cukru we krwi. Zmniejsza pocenie się stóp. Może leczyć problemy skórne, leczy oparzenia i zmniejsza swędzenie skóry.
Nadmierne stosowanie skrobi kukurydzianej może prowadzić do wysokiego ciśnienia krwi, otyłości i ryzyka zachorowania na raka.
Wysokie spożycie skrobi kukurydzianej powinno być unikane przez kobiety w ciąży, ponieważ może powodować zaburzenia kompulsywne.
Skrobia kukurydziana zawiera błonnik, selen, miedź i żelazo.
Skrobia kukurydziana ma działanie przeciwzapalne, dostarcza organizmowi energii, zwiększa spożycie kalorii. Reguluje poziom cukru we krwi. Zmniejsza pocenie się stóp. Może leczyć problemy skórne, leczy oparzenia i zmniejsza swędzenie skóry.
Nadmierne stosowanie skrobi kukurydzianej może prowadzić do wysokiego ciśnienia krwi, otyłości i ryzyka zachorowania na raka.
Wysokie spożycie skrobi kukurydzianej powinno być unikane przez kobiety w ciąży, ponieważ może powodować zaburzenia kompulsywne.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?