Siemię lniane
Klasyfikacja:
Další názvy:
Nasiona lnu, Linum usitatissimum
Siemię lniane jest wyprostowaną, jednoroczną lub wieloletnią rośliną dorastającą do 1,2 m wysokości. Rośnie w klimacie tropikalnym i subtropikalnym oraz na głębokich, wilgotnych glebach bogatych w piasek, muł i glinę. Owocem są małe, oleiste nasiona pochodzące z Bliskiego Wschodu. Ostatnio stały się popularne głównie ze względu na swoje wartości odżywcze. Zawierają dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-3, błonnika i białka. tiaminę, miedź, molibden, magnez, fosfor oraz związki roślinne takie jak kwas ferulowy, glikozydy cyjanogenne, fitosterole i lignany.
Nasiona lnu wspierają prawidłowe trawienie, zmniejszają ryzyko chorób serca, cukrzycy typu 2 i nowotworów. Są łatwe do włączenia do diety, ponieważ można je również blendować. Po zmiksowaniu należy je spożyć w ciągu godziny, ponieważ szybko się utleniają.
Nasiona lnu wspierają prawidłowe trawienie, zmniejszają ryzyko chorób serca, cukrzycy typu 2 i nowotworów. Są łatwe do włączenia do diety, ponieważ można je również blendować. Po zmiksowaniu należy je spożyć w ciągu godziny, ponieważ szybko się utleniają.